18.06.2020.
Polaznici Ratne škole posjetili Nove dvore u Zaprešiću

Polaznici 22. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić“, predvođeni načelnikom brigadirom Mijom Kožićom, posjetili su 16. lipnja 2020. Nove dvore Jelačićeve u Zaprešiću, jedinstveni kompleks sa spomenicima kulturno-povijesne baštine (Vršilnica, Muzej Matija Skurjeni, dvorac, kapela sv. Josipa, perivoj, stambene i gospodarske zgrade, grobnica obitelji Jelačić i park-šuma).

Izaslanstvo grada Zaprešića predvođeno gradonačelnikom Željkom Turkom dočekalo je polaznike te im je predstavilo grad Zaprešić i Nove dvore Jelačićeve.

U pozdravnom govoru gradonačelnika Željka Turka u Vršilnici naglašena je suradnja s Ratnom školom i posjet gradu Zaprešiću koja traje neprekidno od prvog naraštaja. Svi naraštaji dolazili su u Nove dvore kako bi upoznali značaj cjelovitog kompleksa obitelji Jelačić koji je ostavljen hrvatskom narodu.

U muzeju Matija Skurjeni predavanje je održao ravnatelj muzeja kustos Ante Žaja, a polaznici su imali priliku vidjeti dokumente iz vremena bana Josipa Jelačića te su razgledali i izložbu najznačajnijih radova Matije Skurjenija.

Kroz kompleks Novih dvora polaznike je vodio direktor Turističke zajednice grada Zaprešića Toni Ganjto koji je predstavio sačuvane i djelomično obnovljene objekte te je održao sat povijesti o životu bana Josipa Jelačića i njegovom boravku u Novim dvorima.

Posjet je završio kod grobnice obitelji Jelačić na kojoj je grb i geslo bana Jelačića „Što Bog dade i sreća junačka“ gdje je izaslanstvo Ratne škole i grada Zaprešića položilo vijenac i zapalilo svijeće.

Foto: Ratna škola