12.06.2020.
Inženjerija pomaže civilnim strukturama u Karlovcu

U Karlovcu je dana 10. lipnja 2020. godine, dovršena izgradnja još jednog mosta preko rijeke Korane. Riječ je o Bailey mostu koji je spojio gradska naselja Turanj i Logorište. Izgradili su ga pripadnici Pontonirsko-mosne satnije, Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske uz potrebnu pomoć podređenih postrojbi pukovnije. Time je pružena pomoć Hrvatske vojske lokalnoj zajednici u projektu izgradnje nasipa za obranu od poplava na karlovačkom području. Most će poslužiti u radovima izgradnje nasipa za prijevoz potrebnih materijala kako bi se time rasteretila glavna prometnica i omogućio nesmetani tijek prometa.

Po završetku slaganja elemenata konstrukcije Bailey mosta, provedeno je njegovo lansiranje na drugu obalu rijeke Korane. Time je premošćena vodena zapreka u dužini od 38 metara. Lansiranju mosta uz zapovjednika InžP, brigadira Alana Srpaka, zapovjednika i djelatnika Pontonirsko-mosne satnije InžP, nazočili su i lokalni mediji. Dio djelatnika Pontonirsko-mosne satnije InžP, pod zapovijedanjem natporučnika Dražena Lukunića, po prvi je puta sudjelovala u izgradnji ove vrste mosta a, bilo je i također i veterana u izgradnji, poput prvog dočasnika satnije, časničkog namjesnika Daria Vukošića, koji je izjavio da nije brojao ali je u svojoj karijeri sudjelovao u izgradnji sigurno pedeset mostova. Svoja iskustva prenosi mlađim pripadnicima, a rezultat je uspješna provedba svih zadaća.

Ovaj trozidno dvokatni most sa četrnaest polja, najveći je toga tipa, do sada, kojeg je inženjerija Hrvatske vojske izgradila za potrebe civilnih struktura. Svojom pomoći civilnim strukturama, pripadnici Inženjerijske pukovnije, koji su redovito pružali pomoć građanima tijekom čestih poplava na ovome području, ovoga puta pomažu i u projektu prevencije istih u gradu na četiri rijeke. Po završetku radova na izgradnji nasipa, most će biti uklonjen.

Foto: OSRH/D. Čulig