10.06.2020.
13. obljetnica ustrojavanja Bojne za opću logističku potporu

Svečanim postrojavanjem u vojarni "1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia“ u Zagrebu, dana 9. lipnja 2020. godine, obilježena je 13. godišnjica ustrojavanja Bojne za opću logističku potporu Zapovjedništva za potporu.

Bojna za opću logističku potporu je temeljna postrojba terenske logistike u Hrvatskoj vojsci i predstavlja osnovnu postrojbu koja formira namjenske snage za potporu postrojbama HV u operacijama, koje se, u skladu s potrebama, ojačavaju resursima ostalih ustrojstvenih cjelina ZzP-a i/ili HKOV-a. Odlukom ministra obrane o danima rodova, službi, struka i posebnih dijelova OSRH 30. svibnja obilježava se kao Dan Bojne za opću logističku potporu.

Na svečanom postrojavanju uz pripadnike bojne nazočili su načelnik stožera – zamjenik zapovjednika Zapovjedništva za potporu brigadir Ivan Raos - ujedno izaslanik general-pukovnika Mladena Fuzula - zapovjednika ZzP, pukovnik Milan Slavica – zapovjednik BzOLP, vojni kapelan vlč. Slavko Rajič, prvi dočasnik ZzP, načelnici odjela Stožera Zapovjedništva ZzP-a, zapovjednici i prvi dočasnici postrojbi ZzP-a.

Povodom obilježavanje Dana Bojne za opću logističku potporu svečano postrojenim pripadnicima Bojne su uručeni izvodi iz odluka o promaknuću u čin OS RH, pohvale i nagrade. Nakon urućenja priznanja uslijedila su prigodna obraćanja pukovnika Milana Slavice, zapovjednika BzOLP te brigadira Ivana Raosa, načelnika stožera-zamjenika zapovjednika ZzP. Zapovjednik BzOLP pukovnik Slavica u svojem obraćanju iznio je kraći povijesni razvoj postrojbe i glavna postignuća. U nastavku obraćanja pukovnik Slavica istaknuo je važnost i ulogu Bojne u pružanju potpore civilnom stanovništvu i civilnim institucijama te kao pozitivan primjer istaknuo pružanje pomoći stanovicima grada Zagreba za vrijeme kriza uzrokovanih pandemijom i potresom. „Ne samo da ste pokazali moć i sposobnosti bojne već ste vratili osjećaj sigurnosti građanima i značajno podigli ugled Hrvatske vojske u društvu. To mogu samo oni kojima ovo nije posao već poziv. Nama starijim i iskusnijim pripadnicima koji smo osjetili to na svojoj koži Domovinski rat ovo je sigurno poziv, ali posebno me veseli što sam se uvjerio da je i vama mladima, koji dajete potrebnu energiju postrojbi, ovo također poziv“, zaključio je pukovnik Slavica. U nastavku svečanosti obratio se načelnik stožera-zamjenik zapovjednika ZzP brigadir Raos koji je čestitao nazočnim pripadnicima Bojne u ime zapovjednika ZzP-a general-pukovnika Mladena Fuzula i u svoje osobno ime, te zahvalio nazočnim pripadnicima na uspješnoj provedbi svih planiranih i zapovjeđenih zadaća. U toj prigodi brg Raos istaknuo je najznačajnije zadaće koja je Bojne tijekom trinaestogodišnjeg razdoblja uspješno provela i realizirala, a to su:

organizacija i pružanje logističke potpore postrojbama i zapovjedništvima Hrvatske vojske, tijelima državne uprave, jedinicama regionalne i lokalne samouprave, te nizu drugih civilnih organizacija i ustanova,

pružanje logističke potpore u stacionarnim uvjetima postrojbama i zapovjedništvima HV kod izgradnje i adaptacije vojnih objekata i lokacija, športskih sadržaja, neophodnih za život i rad postrojbi HV u njihovu operativnom razmještaju,

kontinuirana provedba transporta ljudi i različite materijalne imovine postrojbi Hrvatske vojske,

opremanje i modernizacija postrojbe ključnom terenskom opremom, kao što su: uređaj za pročišćavanje vode s pripadajućim autocisternama za distribuciju vode, ekspedicijski kamp, suvremeni šatori tipa Aljaska, terenska kuhinja i restoran, terenska oprema za opsrkbu postrojbi gorivom, terenska vozila neohodna za transport borbene tehnike – labudice i tegljači,

održavanje materijalno tehničkih sredstava u radioničkim kapacitetima bojne,

sudjelovanje u pružanju logističke potpore u gotovo svim najznačajnijim vojnim vježbama postrojbi Hrvatske vojske u zemlji i inozemstvu,

aktivno sudjelovanje u međunarodnim misijama i operacijama potpore miru u kojima HV ima raspoređene svoje pripadnike, a posebice ustrojen Nacionalni element potpore.

Na kraju obraćanja načelnik stožera-zamjenik zapovjednika ZzP čestitao je svim promaknutim, nagrađenim i pohvaljenim pripadnicima Bojne te im zahvalio na osobnom doprinosu, razvoju i zajedničkom jačanju Zapovjedništva za potporu.Poslije postrojavanja u vojnoj kapelici sv. Antuna Padovanskog i sv. Obitelji je održano misno slavlje nakon čega je upriličeno i prigodno športsko natjecanje u malom nogometu ekipa postrojbi ZzP-a.

Tekst/foto: ZzP/F. Klen