15.05.2020.
Admiral Hranj uputio čestitku povodom obljetnice osnutka Gromova

Poštovani,

čestitam 29. obljetnicu ustrojavanja 2. gardijske brigade – Gromova i 2. mehanizirane bojne Gromovi, svim njenim pripadnicima i svima koji brigadu podržavaju i prate kroz povijest.

Temelj današnje brigade čine branitelji većine dragovoljnih postrojbi središnje Hrvatske i pripadnici MUP-a koji su već 1991. godine tijekom velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku sudjelovali u oružanim borbama od Borovog Sela i Pakraca, karlovačkog, ličkog, posavskog i banovinskog ratišta do Južnog bojišta i deblokade Dubrovnika.

Obilježavajući današnju obljetnicu „Gromova“, ne smijemo zaboraviti ogromnu ulogu u akcijama „Maslenica“ i „Bljesak“ te krunu vojne pobjede u vojno-redarstvenoj operaciji „Oluja“. U tim godinama Domovinskog rata, godinama velikih izazova i iskušenja, slavna imena „Gromova“ pronosile su tisuće hrabrih dragovoljaca i branitelja središnje Hrvatske. Mnogi od njih, herojski su položili svoje živote za samostalnost Republike Hrvatske. Upravo njima u zalog, koristeći dragocjena iskustva iz Domovinskog rata, u današnje mirnodopsko vrijeme moramo težiti dostizanju najviše razine standarda modernizacije te obuke i izobrazbe svakog pripadnika 2. gardijske brigade i Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Druga gardijska brigada predstavlja temelj na kojemu su izgrađene moderne Oružane snage Republike Hrvatske. U proteklih dvadeset i devet godina, naše oružane snage su izrasle u respektabilnu vojnu silu i važnog partnera Sjeverno-atlantskog saveza. Naši vojnici, nasljednici svojih starijih kolega koji su prošli Domovinski rat, sudjelovali su u operacijama i misijama potpore miru na svim kontinentima i pokazali visoku profesionalnost i moralnost hrvatskog vojnika. Hrvatski vojnik u međunarodnim mirovnim misijama, u kojeg su usađene vrijednosti Domovinskog rata, prepoznatljiv je i kao humanist koji dobro razumije patnje naroda pogođenog krizom ili ratnim sukobom.

Pripadnicima 2. mehanizirane bojne Gromova poručujem da se ugledaju na svoje ponosne prethodnike kako bi se ratni put i žrtva 2. gardijske brigade prenosili s pokoljenja na pokoljenja.

Svim pripadnicima upućujem čestitke povodom 29. obljetnice ustrojavanja i Dana 2. gardijske brigade sa željom da i nadalje savjesno, uspješno i profesionalno obavljate sve zadaće koje su pred vas postavljene, na zadovoljstvo i dobrobit svakog pojedinca i Oružanih snaga u cjelini.

NAČELNIK GS OSRH

admiral

Robert Hranj