15.05.2020.
Admiral Hranj na videokonferenciji Vojnog odbora NATO-a

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj, 14. svibnja 2020. sudjelovao je na videokonferenciji Vojnog odbora NATO-a na razini načelnika glavnih stožera.

Na početku sastanka sudionicima se obratio glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg koji je govorio o trenutnim prioritetima Saveza, dok je sastanak vodio predsjedavajući Vojnog odbora NATO-a general zbora Sir Stuart Peach.

Vojni odbor NATO-a u formatu načelnika glavnih stožera zemalja članica tijekom dana raspravljao je o pandemiji COVID-19 i reakciji NATO-a na nju, misijama i operacijama Saveza s naglaskom na Afganistan i Irak, sposobnosti NATO obrane i odvraćanja, nastavku aktivnosti Saveza u borbi protiv terorizma te suradnji NATO-a i Europske unije.

U svom obraćanju admiral Hranj je istaknuo da je nastankom izvanredne situacije izazvane pojavom korona virusa COVID-19 u Republici Hrvatskoj, Hrvatska vojska, kao element Sustava domovinske sigurnosti, aktivno uključena u potporu civilnom stanovništvu Republike Hrvatske.

„Pandemija uzrokovana virusom COVID-19 uzrokovala je nepredvidive posljedice za sve naše zemlje pojedinačno, ali i za Savez u cjelini.“ – rekao je admiral Hranj i naglasio kako je u ovim izazovnim vremenima najvažnije očuvati sposobnosti za vojne zadaće i spremnost pružanja potpore civilnim institucijama.

„Republika Hrvatska se suočila s dva izazova: pandemijom korona virusa i snažnim potresom koji je pogodio glavni grad Zagreb te prouzročio velike štete. U obje krize, Hrvatska vojska odigrala je značajnu ulogu i pokazala kako je sposobna pružiti pomoć u svim situacijama.“ – zaključio je na kraju načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj.

Sljedeći sastanak Vojnog odbora NATO-a planiran je za rujan 2020. u Rimu u Talijanskoj Republici, ukoliko situacija uzrokovana korona virusom to dozvoli.

Foto: MORH / Filip Klen