12.05.2020.
Jazz orkestar HV čestitao međunarodni dan sestrinstva

U povodu međunarodnog dana sestrinstva pripadnici Jazz orkestra HV snimili su video čestitku svim medicinskim sestrama i tehničarima Hrvatske vojske. Posebno upućuju čestitku skupnici VS Martini Dir, medicinskoj sestri Vojno zdravstvenog središta Zapovjedništva za potporu koja se uspješno oporavlja kod kuće nakon bolničkog liječenja.

Međunarodni dan sestrinstva obilježava se 12. svibnja svake godine u spomen na datum rođenja začetnice modernog sestrinstva engleske bolničarke Florence Nightingale (Firenca,12.V.1820–London,13.VIII.1910). Za Krimskoga rata (1853–56) organizirala je njegu ranjenika u pozadinskoj vojnoj bolnici u Üsküdaru na Bosporu, bitno poboljšavši zdravstvene prilike u vojsci. U bolnici St. Thomas u Londonu osnovala je 1860. školu za medicinske sestre, po uzoru na koju su se otvarale i druge medicinske škole. Sudjelovala je u reorganizaciji britanskoga vojnog saniteta te predložila značajne reforme u bolničkoj službi, radu u ubožnicama i odgoju medicinskih sestara. Obilazila je noću ranjenike u Üsküdaru pa je prozvana »dama sa svjetiljkom«; svjetiljka je i danas simbol sestrinstva, a nadnevak njezina rođenja slavi se kao Međunarodni dan sestrinstva. (Hrvatska enciklopedija).

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 2020. godinu „Godinu medicinskih sestara i primalja“.

Uloga medicinskih sestara i tehničara u Domovinskom ratu je bila od neprocjenjive važnosti. Nemali je broj medicinskih sestara i tehničara vrlo aktivno, na prvim crtama bojišnice sudjelovao u Domovinskom ratu, često izloženi trauatskim događajima, spašavali živote i pružali medicinsku skrb hrvatskim braniteljima. Stoga povodom ovog međunarodnog dana pripadnici Jazz orkestra HV svoju čestitku upućuju i medicinskim sestrama Društva medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata Hrvatske udruge medicinskih sestara koje s velikim broj članova upravo djeluju unutar Vojno zdravstvenog središta Zapovjedništva za potporu.

Medicinske sestre i tehničari u našem su zdravstvenom sustavu ono živo tkivo, poveznica i trajna snaga. Njihova požrtvovnost prema onima najslabijima i najranjivijima, nesebično davanje sebe svakodnevno, čine lakšim i najteže životne trenutke. Visoke moralne vrjednote, osobito humanost i predanost svojem pozivu i pacijentu rijetke su u suvremenom često dehumaniziraom svijetu i individualizma te postaju uzorom služenja bližnjemu, narodu i društvu općenito.

Svim vrijednim i hrabrim medicinskim sestrama i tehničarima koji rade u zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske i nalaze se na prvim crtama u borbi protiv COVID-19 upućujemo zahvalu i iskrene čestitke!

Tekst i foto: ZzP