13.03.2020.
Svečano obilježena primopredaja dužnosti zamjenika načelnika Glavnog stožera

U Glavnom stožeru Oružanih snaga RH, 13. ožujka 2020. održana je svečana primopredaja dužnosti zamjenika načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske između general-pukovnika Drage Matanovića i general-bojnika Siniše Jurkovića.

Svečanosti su nazočili: načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj, državni tajnici u Ministarstvu obrane, zapovjednici glavnih zapovjedništava, dužnosnici Ministarstva obrane, načelnici uprava, zapovjednici pristožernih postrojbi kao i ostali pripadnici Hrvatske vojske.

Na temelju Odluke predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Zorana Milanovića, a na prijedlog načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga i uz suglasnost ministra obrane, general-pukovniku Dragi Matanoviću prestaje raspored na ustrojbenom mjestu zamjenika načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske s 15. ožujkom 2020., a general-bojnik Siniša Jurković razrješava se dužnosti zapovjednika Hrvatske kopnene vojske i raspoređuje na ustrojbeno mjesto zamjenika načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga sa 16. travnjem 2020.

Dosadašnji zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga general-pukovnik Drago Matanović u obranu suvereniteta Republike Hrvatske uključio se u ožujku 1991. kao dragovoljac Specijalne policije Ministarstva unutarnjih poslova. Tijekom Domovinskog rata obnašao je niz odgovornih dužnosti, uključujući i dužnost zapovjednika 2. gardijske brigade, a u srpnju 1991. ranjen je na ratištu na Banovini. Nakon Domovinskog rata izvršavao je niz voditeljskih i zapovjednih dužnosti iz područja logistike, školstva i operativnih poslova te je bio pomoćnik pa zamjenik inspektora obrane. Nakon dužnosti zapovjednika Zapovjedništva za potporu, postavljen je na dužnost zamjenika načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga koju je predano izvršavao od 15. travnja 2016. S dužnosti zamjenika načelnika Glavnog stožera odlazi na dužnost glavnog inspektora obrane.

General Matanović je na svom ratnom i profesionalnom putu svoje zadaće izvršavao časno i ponosno na dobrobit Oružanih snaga i naše domovine.

Dužnost zamjenika načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga 16. ožujka 2020. preuzima general-bojnik Siniša Jurković koji dolazi s mjesta zapovjednika Hrvatske kopnene vojske. General Jurković se u obranu suvereniteta Republike Hrvatske uključio u listopadu 1991. kao pripadnik 121. brigade Hrvatske vojske, a tijekom Domovinskog rata obnašao je niz odgovornih dužnosti. Tijekom svoje vojne karijere, između ostalih dužnosti koje je obavljao, sudjelovao je i u operaciji potpore miru ISAF u Afganistanu 2007. godine na dužnosti zapovjednika Operativnog mentorskog tima. Po povratku iz misije bio je načelnik stožera/zamjenik zapovjednika Gardijske-oklopno mehanizirane brigade nakon čega je upućen na školovanje u Ratnu školu „Ban Josip Jelačić“. U srpnju 2011. preuzima dužnost zapovjednika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade koju je izvršavao do svibnja 2015. kada je upućen na školovanje u Sjedinjene Američke Države na National Defence University - National War College na kojemu je stekao zvanje Master of science. Nakon završenog školovanja bio je na dužnosti načelnika stožera/zamjenika zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, a od 1. siječnja 2018. do sada bio je zapovjednik Hrvatske kopnene vojske.

General Jurković je na svom ratnom i profesionalnom putu svoje zadaće izvršavao časno i odgovorno na dobrobit domovine i Oružanih snaga.

General Matanović i general Jurković na svojim su se dužnostima iskazali marljivim, predanim i upornim radom na čemu im je zahvalio načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj koji im je poželio sreću i uspjeh u obnašanju novih i odgovornih dužnosti.

Foto: OSRH / Joško Ljubičić