12.03.2020.
Akcija dragovoljnog darivanja krvi na HVU „Dr. Franjo Tuđman“

Na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“ (HVU) u srijedu, 11. ožujka 2020. provedena je akcija dragovoljnog darivanja krvi kadeta i djelatnika HVU-a.

Naime zbog nedostatka krvi i trenutne situacije u Republici Hrvatskoj vezano za širenje koronavirusa Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu obratio se HVU za pomoć u provedbi dragovoljnog darivanja krvi.

Akciju je proveo Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu u kojoj je prikupljeno 47 doza krvi. Za napomenuti je da su registrirana i četiri nova davatelja koji su po prvi puta darivali krv.

Kao i svaki puta HVU se odazvao pozivu ispunjavajući time jednu od misija Hrvatske vojske a to je pružanje humanitarne pomoći u slučaju prirodnih, tehničko-tehnoloških i li ekoloških događaja koji opsegom ili intenzitetom ili neočekivanošću ugroze zdravlje ili ljudske živote ili imovinu veće vrijednosti ili okoliš, a čiji nastanak nije moguće spriječiti ili posljedice ukloniti redovitim djelovanjem nadležnih tijela područja na kojem je događaj nastao.

Djelatnici Zavoda izrazili su zadovoljstvo i zahvalnost na odazivu djelatnika i kadeta, čime je još jednom potvrđena izvrsna civilno-vojna suradnja HVU-a i Zavoda u akcijama dragovoljnog darivanja krvi.

Tekst: pk Zdravko Lovašen

Foto: sžn Dražen Volarić