09.03.2020.
Pripadnici 5. HRVCON-a osvojili kup i lokalnu malonogometnu ligu u Poljskoj

Ekipa sastavljena od pripadnika 5. hrvatskog kontingenta u NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti (enhance Forward Presence – eFP-POL) u Republici Poljskoj osvojila je zahtjevnu malonogometnu ligu odigravši 13 kola bez poraza, a u završnici je također osvojila i kup. Uz pehare i odličja za osvojeno prvo mjesto, vratar hrvatske malonogometne ekipe vojnik Matija Kuća nagrađen je statuom za najboljeg vratara.

Čestitke malonogometnoj ekipi 5. hrvatskog kontingenta eFPBG-POL na osvojenom kupu i lokalnoj malonogometnoj ligi uputili su i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj te zapovjednik 5. hrvatskog kontingenta bojnik Marijan Žukina.

Čestitavši pripadnicima malonogometnoj ekipi ministar Krstičević je tom prigodom naglasio kako je ponosan na pripadnike 5. hrvatskog kontingenta što su dio velike obitelji Hrvatske vojske i što nas kroz sport predstavljaju u najboljem svjetlu, i u Hrvatskoj i u inozemstvu.

„Svojim osobnim primjerom pokazali ste koliko je sport važan za pripadnike Hrvatske vojske jer želimo da slika hrvatskog vojnika bude slika sportaša koji je i fizički i mentalno spreman za sve zadaće i izazove koji se pred njega postave“, poručio je ministar Krstičević.

Admiral Hranj je također naglasio kako je sport važan segment spremnosti pripadnika Hrvatske vojske jer bez vrhunske tjelesne spremnosti nema jakog hrvatskog vojnika: „Kroz sport i sportske aktivnosti pokazujete kako se voli i promiče Domovina. Vjerujem da će ova medalja biti motiv i za sva buduća natjecanja u kojima vam želimo puno sreće i sportskog uspjeha“.

„Pokazali ste kako se trud i rad, uz sva ostala odricanja koje zahtjeva priprema za odlazak u misiju i ovakve sjajne sportske rezultate, itekako isplate. Učinili ste nas ponosnima, pokazali ste kako se brane hrvatske boje, a upravo ste vi još jedan dokaz kako su sportski duh i vojnička snaga zaista dobitna kombinacija“, poručio je u čestitci svojim kolegama zapovjednik 5. HRVCON-a bojnik Žukina.

„Najviše sam ponosan na cijelu ekipu zahvaljujući kojoj smo i osvojili turnir. Moji kolege su zaslužni što sam na kraju i ja dobio nagradu najboljeg vratara. Ponosan sam na sebe što sam imao tu čast prezentirati svoju državu“, izjavio je vojnik Matija Kuća.

Zadovoljstvo osvojenim peharom nije krio ni kapetan malonogometne ekipe satnik Frane Milutin koji je ovom prigodom izjavio: „To su bila četiri mjeseca vrlo zahtjevne lige, ali dobro smo znali svoje mogućnosti i u svakoj utakmici bili samouvjereni, taktički, tehnički i fizički pripremljeni, što je na kraju doprinijelo osvajanjem prvog mjesta“.

Sudjelovanje na sportskim događajima samo je jedna od aktivnosti suradnje s civilnim institucijama i udrugama koju 5. hrvatski kontingent provodi u okviru Borbene grupe. U slobodno vrijeme pripadnici kontingenta zajedno s ostalim pripadnicima Borbene grupe sudjeluju u humanitarnim aktivnostima koje uključuju posjet starim i nemoćnim osobama, sirotištima, školama, raznim manifestacijama i ostalim aktivnostima.

Peti hrvatski kontingent nalazi se u Republici Poljskoj te zajedno s američkim, britanskim i rumunjskim vojnicima čine jednu od četiri Borbene grupe koje predstavljaju konkretnu implementaciju koncepta ojačane prednje prisutnosti (eFP – Enhenced Forward Presence) NATO saveza, razmještene u zemljama članicama, na njegovim istočnim granicama – Republici Litvi, Republici Latviji, Republici Estoniji i Republici Poljskoj.

Tekst i foto: 5.HRVCON eFPBG-POL