06.03.2020.
SMVO „Josip Briški“ proveo S.E.R.E. obuku razine „B“

Obuka preživljavanja, izbjegavanja/bijega, otpora i izvlačenja (Survival, Evasion/Escape, Resistance, Extraction) razine „B“ provedena je u vojarni „Vitez Damir Martić“ u Rakitju u periodu od 2. ožujka do 5. ožujka 2020. godine.

Tim instruktora Središta za međunarodne vojne operacije „Josip Briški“ danas je završio s provedbom obuke za 34 pripadnika Hrvatske kopnene vojske te Hrvatske ratne mornarice koji su kandidati za FP COY 13. HRV CON RS i 3 kandidata eFP- BG Poljska. Obuka S.E.R.E. „B“ nužna je da bi pripadnici mogli pristupiti preduputnoj obuci za NATO misiju Resolute Support u Afganistanu i NATO misiji u Poljskoj.

Uspjeh NATO vođenih operacija potpore miru (OPM) uvelike ovisi o prethodno provedenoj obuci, a kod ove je obuke najbitnije dostizanje određene razine pripremljenosti pripadnika koji se upućuju u područje operacije (PO) gdje je moguća izolacija i zarobljavanje. Sukladno prethodno donesenoj procijeni rizika za specifično PO, taj rizik može biti nizak, srednji i visok (razina A, B ili C). Završetkom S.E.R.E. razine „B“ polaznici su sposobni razumjeti procedure i poznavati praktične tehnike i vještine preživljavanja, izbjegavanja, otpora i izvlačenja. Ciljana skupina za pohađanje ove razine obuke su pripadnici planirani za dužnost umjerenog rizika od izolacije i zarobljavanja.

Voditelj obuke bio je stožerni narednik Robert Mike Jurkovac, iskusni S.E.R.E. instruktor sa nekoliko završenih međunarodnih tečajeva. Polaznici su obuku okarakterizirali vrlo zanimljivom te su stekli znanja i vještine koje će im zasigurno dobro doći u budućem radu u njihovim postrojbama, ali i na dužnostima koje će obnašati u planiranim misijama. Zadnji dan obuke svima je pružena prilika da i na praktičan način primjene stečena znanja.

Certifikate o uspješno završenoj obuci dodijelili su brigadir Ivan Miloš, zapovjednik SMVO „Josip Briški“ i voditelj obuke, stožerni narednik Robert Mike Jurkovac.

Tekst i foto: stn Jasmina Vrgoč