14.02.2020.
Predavanja o islamu za pripadnike Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

Zapovjedništvo Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Oružanih snaga RH u suradnji sa Samostalnom službom za odnose s javnošću i izdavaštvo Ministarstva obrane, organiziralo je u četvrtak, 13. veljače 2020., u vojarni "Lučko" Lučko, predavanje za pripadnike 33. HRVCON -a koji se upućuje u NATO misiju KFOR na Kosovo, na temu islamske religije i kulture.

Predavanje je održao šef kabineta muftije i glavni koordinator za suradnju Islamske zajednice u Hrvatskoj i Ministarstva obrane RH, Nermin ef. Botonjić. Na predavanju je obrađeno više tema, primjerice o načelima Islama, šerijata i njegovih obreda, načinima prakticiranja islama te o islamskom svijetu danas, s posebnim naglaskom na neke specifične segmente običajnog prava na Kosovu.

Već 11 godina pripadnici HRZ-a profesionalno obavljaju svoje zadaće dajući svoj doprinos potpori izgradnje i održavanja mira i stabilnosti u Republici Kosovo pod okriljem NATO-ove operacije. Treba istaknuti kako HRZ u misiji u Republici Kosovo kontinuirano sudjeluje od 2009. godine te je kroz 31 misiju uz ljudstvo sudjelovao i sa po dva helikoptera Mi-8 MTV1/Mi-171Sh. Temeljna zadaća hrvatskog kontingenta u operaciji KFOR, koji je razmješten na području američke baze Bondsteel u Ferizaju (Uroševcu)  je prijevoz snaga KFOR-a, tereta i VIP osoblja.

Tekst i foto: HRZ / Mirko Ćosić