13.02.2020.
Zamjenik zapovjednika US EUCOM-a u posjetu Oružanim snagama RH

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov sastao se sa zamjenikom zapovjednika Zapovjedništva SAD-a za Europu (United States European Command – EUCOM) general-pukovnikom Stephenom M. Twittyjem u srijedu, 12. veljače 2020. godine.

Na sastanku delegacija OS RH i US EUCOM-a prezentirano je trenutno stanje u Oružanim snagama RH, zadaće i aktivnosti u zemlji i inozemstvu, razgovaralo se o bilateralnim odnosima Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih država u domeni obrane te suradnji u okviru NATO-a.

Potvrđeni su izvrsni odnosi dviju zemalja te je istaknuto kako su Sjedinjene Američke Države najznačajniji strateški partner Republike Hrvatske u domeni obrane koje su Hrvatskoj pružile potporu tijekom Domovinskog rata, a zatim i u procesu pristupanja i integracije u NATO.

General Šundov zahvalio je na potpori SAD-a koja je prisutna i danas naglasivši kako SAD i dalje pomažu u razvoju obrambenih sposobnosti Hrvatske vojske, a u tom smislu general Twitty je istaknuo kako je u proteklom periodu u razvoju Oružanih snaga RH očit izniman napredak.

Tekst: KNGS

Foto: KNGS / J. Ljubičić