12.02.2020.
5.HRVCON uspješno proveo taktičku vježbu s bojevim gađanjem “Storm”

Taktička vježba s bojevim gađanjem “Storm” koja je provedena na vježbalištu Gaudynek u Poljskoj završila je 11. Veljače 2020. Na njoj su uz pripadnika 5.HRVCON-a sudjelovale i američke sastavnice Borbene grupe.

Cilj vježbe bio je provjera spremnosti bitnice SVLR, temeljne sastavnice 5.HRVCON-a, u taktičkim radnjama I postupcima iz popisa zadaća važnih za izvršenje misije, a u cilju izvršenja temeljne zadaće pružanja paljbene potpore manevarskim snagama.

Kroz usklađivanje i koordinaciju svih radnji i postupaka bitnice SVLR-a te pridodanih elemenata iz američke sastavnice (satnijski tim za vatrenu potporu i radarska desetina) te uz koordinaciju američkih časnika na zapovjednom mjestu bitnice sve su zadaće uspješno izvršene što je još jedan korak u podizanju razine interoperabilnosti na razini Borbene grupe.

Usprkos otežanim vremenskim uvjetima tijekom dnevnih i noćnih aktivnosti svi pripadnici 5.HRVCON-a pokazali su visoku razinu motiviranosti i zalaganja.

Nakon provedene vježbe pripadnicima ostalih nacija prezentirano je naše temeljno oružje SVLR Vulkan te osobna oprema i naoružanje. Prezentacija je završila demonstracijom i kušanjem hrvatskog Individualnog borbenog obroka (IBO) koji koriste pripadnici 5.HRVCON-a.

Hrvatski vojnici, zajedno s pripadnicima oružanih snaga Rumunjske i Velike Britanije, dio su Borbene grupe pod vodstvom Sjedinjenih Američkih država, koja je pridodana 15. mehaniziranoj brigadi Republike Poljske. Osnovna je zadaća Borbene grupe – Poljska zajedničko uvježbavanje i povećanje interoperabilnosti među saveznicama koje sudjeluju u navedenoj NATO-ovoj aktivnosti.

Tekst i foto: 5. HRVCON