05.02.2020.
Obilježena 28. obljetnica preleta Danijela Borovića avionom MiG-21

Jučer, 4. veljače 2020. godine u Korenici je svečano obilježena 28. obljetnica preleta Danijela Borovića avionom MiG-21.

U sklopu obljetnice je odata počast svim poginulim, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima ispred općine Plitvička Jezera. U ime gospodina Damira Krstičevića, potpredsjednika vlade i ministra obrane, te generala zbora Mirka Šundova, načelnika Glavnog stožera OS RH, vijenac je položio brigadni general Michael Križanec, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, u pratnji gospodina Ivana Kozlice, izaslanika Ministra hrvatskih branitelja.

U kulturno informativnom centru je predstavljena knjiga Danijela i Snježane Borović: "Prelet za Hrvatsku". Gospodin Borović se prisjetio svega što je prethodilo njegovom preletu kao i svih otežavajućih okolnosti u kojima je isti uspješno izvršen. Gospođa Borović je iznijela svoja sjećanja puta izvlačenja nje i sina Vanje do Zagreba. Supružnici su u znak zahvale u za sve ove godine druženja, uručili prigodne poklone: uokvirene slike MiG-21 broja 101 i knjige s posvetom. Prisutnima se obratio gospodin Ante Kovač, načelnik općine Plitvička Jezera, zahvalivši se svima na prisustvovanju obilježavanja preleta uz napomenu da je to jedino događanje u općini iz Domovinskog rata koje nije imalo smrtni ishod. Gospodin Ivan Kozlica je, između ostalog, istaknuo da je ovaj prelet umanjio borbeni značaj neprijateljskog zrakoplovstva te vidno ojačao moral branitelja. Brigadni general Michael Križanec je istaknuo potrebu zajedništva svih pet regija Republike Hrvatske te pohvalio Liku koja je prigrlila sve vidjevši u njima međusobnu povezanost koju treba jačati. Ujedno je naglasio da knjiga razbija tri mita o Hrvatima kao narodu: mit da se borimo samo pod tuđim strojnicama, mit o nepobjedivosti okupatorske "JNA" ali i mit o pilotima u Bihaću: kroz cijelu knjigu su u Bihaću pili samo sokove.

Klapa HRM-a "Sveti Juraj" je izmamila oduševljenje maestralnim izvedbama svima dragih pjesama, a ne treba zaboraviti ni pripadnike II. mehanizirane bojne Pume koji su pod zapovjedanjem satnika Krunoslava Slavinca profesionalno odradili polaganje vijenaca.

Tekst i foto: HRZ