31.01.2020.
Provedena međunarodna vojna aktivnosti „MEDEVAC Familiarization“

U Zapovjedništvu Vojno zdravstvenog središta Zapovjedništva za potporu od 28. do 30. siječnja 2020. godine provedena je međunarodna bilateralna vojna aktivnost sa OS SAD-a pod nazivom „MEDEVAC Familiarization“.

Na ovoj međunarodnoj aktivnosti sudjelovalo je 10 pripadnika zdravstvene službe (liječnici i medicinske sestre/tehničari) ZzP-a, HKoV-a, HRZ-a i ZSS-a. Domaćin ove aktivnosti bila je zamjenica zapovjednika Vojno zdravstvenog središta brigadirka Ružica Pavić-Kevrić, dr. med.

Cilj ove aktivnosti bio je upoznavanje s organizacijskim rješenjima zemaljskog i zračnog (helikopterskog) MEDEVAC-a na taktičkoj i operativnoj razini s pripadnicima 30. Medicinske brigade, 21st Theater Susteinment Command US Army, a u svrhu razvoja MEDEVAC sposobnosti u OSRH te razvoju i budućoj implementaciji NATO cilja sposobnosti, čiji je nositelj implementacije Zapovjedništvo za potporu.

Ispred 30. Medicinske brigade svoja područja odgovornosti u organizaciji i provedbi zemaljskog i zračnog (helikopterskog) MEDEVAC-a putem kvalitetno pripremljenih prezentacija i profesionalnim pristupom u raščlanjivanju bitnih elemenata operativne sposobnosti (osoblje, materijali i oprema te procedure u postupanju) vrlo su uspješno predstavili bojnik Alberto Locsin (stožerni časnik za odnose s javnošću u zapovjedništvu brigade), satnik Grant Claassen (stožerni časnik za zračno medicinsku evakuaciju, medicinski planer i ujedno pilot), poručnik Jeremy Lahn (zapovjednik voda za zemaljski MEDEVAC u 421. Bojni za zdravstvenu potporu) i stožerni narednik Manuel Moreira (stožerni dočasnik u Odjelu za planiranje budućih operacija Zapovjedništva 30. Medicinske brigade, Combat Medic, nekad prvi dočasnik satnije i „Flight Medic“ s impozantnim iskustvom u planiranju i provedbi AIR MEDEVAC-a u Satniji za zračno medicinsku evakuaciju).

Aktivno prezentiravši sposobnosti HRZ-a u potpori zračnog MEDEVAC-a (helikopterskog) u tehničkom smislu i potpore civilnom sektoru RH, kao mogućeg bitnog elementa razvoja i implementacije NATO Cilja sposobnosti, značajan doprinos dao je satnik Bojan Bosnić, pilot 194. EVH 91. Krila HRZ-a, a aktivnost Hitnog zračnog medicinskog prijevoza s aspekta medicinskog zbrinjavanja prezentirala je natporučnica Maša Alfirević, dr. med. pripadnica Vojnog zdravstvenog središta.

Sudionici aktivnosti ocijenili su ovu međunarodnu bilateralna aktivnost s OS SAD vrlo pozitivnom te izrazili želju za njezinim nastavkom u narednom razdoblju.

Tekst: ZzP

Foto: Filip Klen