31.01.2020.
Obučni tim SMVO „Josip Briški“ proveo S.E.R.E. obuku razine „B“

Obuka preživljavanja, izbjegavanja/bijega, otpora i izvlačenja (Survival, Evasion/Escape, Resistance, Extraction) provedena je na vojnom poligonu „Gašinci“ u periodu od 27. siječnja do 30. siječnja 2020. godine.

Mobilni obučni tim Središta za međunarodne vojne operacije „Josip Briški“ u sastavu od 5 instruktora danas je završio s provedbom obuke za 33 pripadnika Vojske Crne Gore nominiranih za 12. HRVCON RS. Obuka S.E.R.E. „B“ nužna je da bi pripadnici vojske Crne Gore mogli pristupiti preduputnoj obuci za NATO misiju Resolute Support u Afganistanu.

Suradnja sa Vojskom Crne Gore provodi se već duže vrijeme u sklopu A5 inicijative (članice su, uz Hrvatsku i Crnu Goru, Albanija, Makedonija te Bosna i Hercegovina) upravo iz razloga što oni – uz nas - participiraju s najvećim brojem pripadnika u navedenoj misiji. Obučni tim na čelu sa poručnicom Irenom Lovrić, jednom od dvije pripadnice OS RH koja je završila obuku SERE razine „C“, izuzetno je zadovoljna profesionalnošću i pristupom samoj obuci pripadnika Vojske Crne Gore te se veseli svakoj budućoj suradnji. Certifikate o uspješno završenoj obuci dodijelili su brigadir Ivan Miloš, zapovjednik SMVO „Josip Briški“ i kapetan Mirko Maraš, načelnik podcentra za mirovne misije Vojske Crne Gore. Kapetan je naglasio da su i pripadnici Vojske Crne Gore zadovoljni iskustvima i znanjima koje su im instruktori Središta prenijeli. Polaznici su slušali teoretsku nastavu, a zadnji dan im je pružena prilika da i na praktičan način primjene stečena znanja. S obzirom na broj pripadnika Vojske Crne Gore koji je navedenu obuku već prošao, implementacija stečenih znanja i vještina u njihovoj obuci trebala bi rezultirati sve spremnijim kadrom koji će pristizati na naredne tečajeve i obuke u Središte.

Paralelno sa provedbom SERE obuke razine „B“, teku i pripreme za vojnu vježbu MIR 20/1 na kojoj sudjeluje tim koordinatora SMVO „Josip Briški“ za sastavnice TOC MeS (Tactical Operations Centre Mazar-e-Sharif) i RMTC AT (Regional Military Training Centre Advisory Team) kojima će se s početkom VV MIR 20/1 pridružiti i tim pripadnika SMVO, ocjenjivača za područje PR (Personal Recovery).

Tekst i foto: stn Jasmina Vrgoč