15.01.2020.
Polaznici Ratne škole na predavanju Veleposlanika Države Izrael Nj.E. Ilana Mora

Polaznici 22. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ s načelnikom brigadirom Mijom Kožićem i prodekanom za vojnu izobrazbu brigadirom Mirom Čolićem nazočili su predavanju veleposlanika Države Izrael u Republici Hrvatskoj, Njegove Ekscelencije Ilana Mora, koje je održano 14. siječnja 2020. u dvorani Hrvatskog generalskog zbora u Zagrebu.

Uvodno su se skupu obratili predsjednik Hrvatskog generalskog zbora umirovljeni general zbora Pavle Miljavac i umirovljeni general-pukovnik Krešimir Ćosić.

Veleposlanik Mor je dinamičnim i zanimljivim predavanjem o povijesti Države Izrael na temu „Izazovi i prilike na Bliskom Istoku iz izraelske perspektive“ upoznao sve nazočne s izazovima s kojima se suočava Država Izrael. Upoznao ih je s poviješću neprestanih političkih i vojnih sukoba na području Bliskog istoka od stvaranja države Izrael 1948. godine na Bliskom istoku koji je najkompleksnija regija na svijetu u kojoj su prisutni etnički, vjerski i teritorijalni rascjepi i sukobi gdje su nasilje, rat i terorizam česta pojava. U predavanju su istaknuti pogranični sukobi (Golanska visoravan, Zapadna obala i Pojas Gaze), ali i izazovi sadašnjeg trenutka.

Sudjelovanje na predavanju Veleposlanika Države Izrael u RH omogućilo je polaznicima Ratne škole kvalitetan političko-povijesni pregled regije Bliskog istoka koja je isprepletena raznim interesnim djelovanjima, od regionalnih prijetnji modernom Izraelu unutar granica i linija razdvajanja na raskrižju Europe, Azije, Afrike i Mediteranskog mora.

Tekst: Ratna škola

Foto: Hrvatski generalski zbor