20.12.2019.
Provedena preduputna obuka za pripadnike Zapovjedništva za potporu

U Središtu za obuku i doktrinu logistike Požega, Zapovjedništva za potporu od 09. do 20. prosinca proveden je specijalistički dio preduputne obuke pripadnika Nacionalnog elementa potpore (NEP) za sudjelovanje u operaciji potpore miru „Resolute Support“ (RS) u sastavu 12. Hrvatskog kontingenta (HRVCON).

Cilj preduputne obuke bio je pripremiti pripadnike ZzP za život i rad u specifičnim (zemljišnim, klimatskim, sigurnosnim i drugim) uvjetima koji se očekuju tijekom sudjelovanja u operaciji potpore miru „Resolute Support“ te razvojem vještina i sposobnosti smanjiti sigurnosne rizike za ljudstvo, opremu i MTS (MI), te osigurati visoku razinu profesionalizma u svrhu uspješnog izvršenja dodijeljene zadaće, te primjerenog predstavljanja OSRH u međunarodnom okružju.

Prema riječima voditelja obuke pukovnika Ivice Kordića obuku je završilo ukupno 10 kandidata koji su tijekom obuke pokazali izuzetnu motiviranost i zalaganje. Na obuci su sudjelovali pripadnici glavnine NEP 12. HRVCON RS, pričuvni pripadnici NEP (glavnina NEP 13. HRVCON RS), Medicinski tehničar iz sastava ROLE-1 MN MED COY te jedan pripadnik NEP 2. HRVCON eFPBG-LTU. U dijelu obuke iz Materijalno-financijskog poslovanja (MFP), nazočili su i pripadnici ostalih sastavnica 12. HRVCON-a RS, koji su određeni kao nositelji pomoćnih evidencija zaduženja (PEZ). Instruktori i predavači su maksimalno iskoristili kratko vrijeme koje su imali na raspolaganju kako bi osvježili znanja iz materijalno-financijskog poslovanja, korištenja alata LOGFAS / MEV, uvježbali procedure pripreme tereta za slanje u područje operacije te se obučili u elementima zaštite snaga. Naučenim lekcijama i iskustvima iz prethodnih uputa dala se posebna pozornost, te je organizirano vrijeme i uvjeti kako bi pripadnici NEP-a 10. HRVCON RS, prenijeli svoja znanja i iskustva iz područja operacije. Uvjeti za provedbu obuke u Vojarni "123. brigade HV" Požega sa pripadajućim strelištem i vježbalištima kao i obučnom infrastrukturom pružili su više nego zadovoljavajuće uvjete za kvalitetnu provedbu obuke.

Polaznik obuke skupnik Stanko Mijatović izjavio je: „U dva tjedna imali smo priliku utvrditi strukovna znanja ali i naučiti puno specifičnih stvari vezanih uz obavljanje zadaća u području operacije. Zadovoljan sam uvjetima provedbe obuke a posebno radom instruktora. Obuka je organizirana tako da dobijemo jasnu sliku o tome što se od svakoga od nas očekuje u području operacije a potom nas se poučava o načinima pravilnog izvršavanja pojedinih zadaća, bilo da se radi o zaštiti snaga ili strukovnom dijelu rada Nacionalnog elementa potpore. Najvrjednija saznanja dobili smo od naših prethodnika, pripadnika NEP 10. HRVCON RS.“

U srijedu 18. prosinca ne provedbu preduputne obuke obišao je brigadir Ivica Matanović, zapovjednik 12. HRVCON-a, koji je tom prilikom izrazio svoje zadovoljstvo uvjetima i načinom provedbe obuke u SzOiDL Požega.

Tekst i foto: stn Antun Mandić