20.12.2019.
Obuka za održavanje DUOS M151 PROTECTOR-CRO

U Središtu za obuku i doktrinu logistike u Požegi, Zapovjedništva za potporu od 02. do 20. prosinca provedena je po prvi put obuka za održavanje DUOS (daljinski upravljane oružane stanice) M151 PROTESTOR-CRO u I i II stupnju. Teorijski dio nastave održan je u učioničkom prostoru kroz prezentacije sustava te nakon toga su polaznici praktičnim radom uz stručno poučavanje instruktora provodili zadane programske aktivnosti. Praktični dio obuke proveden je u Tehničkoj radionici u vojarni „123. Brigade HV“ Požega gdje su polaznici imali priliku stečenim znanjima kroz uvježbavanje na DUOS M151 PROTESTOR-CRO dostići zahtijevane sposobnosti, te su uspješno dijagnosticirali i otklanjali kvarove koristeći namjensku opremu, opće i specijalne alate.

Polaznici su se tijekom obuke upoznali sa konstrukcijom i načinom rada DUOS M151 PROTESTOR-CRO, a kod održavanja, osposobljeni su za dijagnosticiranje stanja, zamjenu sklopova, otklanjanje kvarova, te provesti podešavanja i mjerenja u stacionarnim i terenskim uvjetima pridržavajući se mjera zaštite na radu, zaštite od požara i zaštite okoliša.

Voditelj obuke natporučnik Josip Vidović iskazao je svoje zadovoljstvo kako je sedam polaznika u potpunosti svladalo zadaće iz Programa obuke za održavanje DUOS M151 PROTESTOR-CRO čime su osposobljeni za održavanje u I i II stupnju te su stekli uvijete za dobivanje potvrde osposobljenosti. Na kraju obuke, zapovjednik Središta za obuku i doktrinu logistike Požega, brigadir Mato Tomašević uručio je potvrdnice polaznicima te im zaželio sretan Božić i uspješnu Novu godinu.

Tekst i foto: Antun Mandić