19.12.2019.
Svečano obilježen Dan Središta za obuku HRM-a

Pripadnici Središta za obuku Hrvatske ratne mornarice u četvrtak, 19. prosinca 2019. svečano su obilježili dan svoje postrojbe. U svojstvu izaslanika zapovjednika HRM-a kontraadmirala Ive Raffanellija svečanosti je nazočio načelnik Stožera-zamjenik zapovjednika HRM komodor Damir Dojkić.

Pozdravnom riječju nazočnima se obratio zapovjednik Središta kapetan bojnog broda Hidajet Čobo. Uz čestitke i izraze zahvalnosti svima koji su doprinijeli izgradnji i razvoju SzO te HRM-a u cjelini, kbb Čobo kratkim izlaganjem osvrnuo se na postignuća postrojbe u protekloj godini.

U prigodnom obraćanju, načelnik Stožera-zamjenik zapovjednika HRM-a posebno je istaknuo značaj nedavnih promjena u strukturi postrojbe proizišlih iz preustroja provedenog tijekom ove godine. “Te promjene će zasigurno donijeti boljitak u procesu obuke i izobrazbe. S obzirom na ostvarene rezultate u proteklom razdoblju, ne treba sumnjati u budućnost ove postrojbe posebno kao središta izvrsnosti HRM-a.” rekao je kmd Dojkić uz čestitke za nadolazeće blagdane.

U nastavku svečanosti zaslužnim pojedincima uručene su nagrade i pohvale. Za uzornu službu i doprinos u stvaranju i razvoju SzO HRM-a, pripadnicima koji krajem godine odlaze u mirovinu uručeni su prigodni darovi. Posebno emotivno pritom bilo je obraćanje kbb Ivana Vukovića koji u mirovinu odlazi sa dužnosti zapovjednika SzO HRM-a koju je obnašao punih osam godina.

Izobrazba i obuka mornaričkog osoblja započinje u Domovinskom ratu. Mornarički nastavni centar utemeljen je u studenom 1992., dok je prvi naraštaj mornara ročnika primljen 23. prosinca iste godine. Preustrojavanjem Zapovjedništva za izobrazbu i obuku „Petar Krešimir IV“ 2008. godine, postrojba mijenja naziv u Središte za obuku HRM-a.

Tekst i fotografije: M. Siriščević