18.12.2019.
Povelja HRM-u za doprinos obrazovanju studenata pomorstva

U svojstvu izaslanika načelnika Glavnog stožera OS RH, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli nazočio je u utorak, 17. prosinca 2019., svečanom obilježavanju 60. obljetnice Pomorskog fakulteta u Splitu.

Tom prigodom na Pomorskom fakultetu upriličeno je otvaranje Planetarija te studentske kantine. Planetarij ​je otvorila Marijana Kedžo Miškić, supruga ​nestalog ​kapetana Dina Miškića s broda Bourbon Rhode koji je koncem rujna potonuo u havariji na Atlantiku.

Program obilježavanja nastavio se svečanom sjednicom Fakulteta na kojoj su uručene povelje Splitsko-dalmatinskoj županiji, Gradu Splitu, Plovputu i Lučkoj upravi Split koji su dali podršku izgradnji i opremanju Planetarija, Hrvatskoj ratnoj mornarici za doprinos obrazovanju studenata te Gradu Solinu za doprinos organizaciji IMSC konferencije​.

Zaslužnim pojedincima uručene su plakete i zahvalnice, a najboljim studentima prigodnim nagradama. U povodu 60​.​ obljetnice Fakultet​a​ tiskana je i prigodna Monografija, dizajnirana kao brodski dnevnik.

Svečanoj sjednici nazočili su predstavnici Grada i Županije, predstavnici ministarstva, rektori pomorskih sveučilišta iz Latvije, Rusije, Crne Gore, dekani pomorskih sveučilišta Poljske, Bugarske, Slovenije, Crne Gore, izaslanik Međunarodnog udruženja pomorskih sveučilišta (International Association of Maritime Universities-IAMU), rektor splitskog Sveučilišta, dekani fakulteta sastavnica Sveučilišta iz Splita, fakulteta Sveučilišta iz Zagreba i Rijeke, pročelnici odjela iz Zadra i Dubrovnika, predstavnici pomorskih gospodarskih tvrtki iz Hrvatske i regije.

Tekst i fotografije: M. Siriščević