03.12.2019.
Prvi samostalni letovi na Pilatusu

Kadeti 25. naraštaja hrvatskih vojnih pilota uspješno su izveli u utorak 3. prosinca 2019. prve samostalne letove na avionima Pilatus PC-9M u 392. eskadrili aviona 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku.

To je za svakog pilota važna stepenica u njihovoj letačkoj karijeri, a prije prvog samostalnog leta kadeti su uspješno položili ispitne letove pod vodstvom ovlaštenih ispitivača letenja što je ujedno i bila zadnja provjera o spremnosti kadeta za samostalnom izvedbom letova.

Kadet Tomislav Colić iz Sibinja kazao je kako je nakon samostalnog leta koji je uključivao tri školska kruga iznad piste u Zemuniku bio preplavljen snažnim emocijama i adrenalinom. „Ovo je dodatna motivacija za izazove koji me čekaju u nastavku školovanja“, iznio je kadet Colić.

Polaznik obuke Tomislav Bilandžić iz Sinja istaknuo je kako je ovo tek jedan od koraka koji prolaze u obuci, ali svakako koji se pamti za cijeli život. „ Za mene je ovo uistinu poseban dan. Sjesti sam u kabinu i upravljati „strojem“ od 950 konjskih snaga je san snova koje ovdje u Zemuniku polako ostvarujem“, naglasio je kadet Bilandžić.

Kadet iz Krapine Luka Glas posebno naglašava važnost dobre i kvalitetne pripreme. „Ovo definitivno podiže samopouzdanje i najbolja je nagrada za sav dosadašnji uloženi trud u školovanju za vojnog pilota“, poručio je kadet Glas.

U nastavku obuke slijedi usvajanje sadržaja iz razdjela osnovnog i naprednog akrobatskog letenja, a na kraju svakog razdjela kadete očekuje novi test polaganja ispitnih letova te provedba samostalnih letova.

Tekst i foto: HRZ/Marinko Karačić