02.12.2019.
U SMVO „Josip Briški“ otvoren 12. Tečaj osnova pregovaranja (TOP-12)

Središte za međunarodne vojne operacije „Josip Briški“ (SMVO) od 2. do 6. prosinca 2019. godine u vojarni "Vitez Damir Martić" provodi dvanaesti Tečaj osnova pregovaranja (TOP-12).

Kako većina mirovnih operacija ima za cilj, između ostalog, ponovnu uspostavu dijaloga između sukobljenih strana, tako se za pripadnike koji se upućuju u međunarodne vojne operacije otvorila potreba razvijanja komunikacijskih vještina, vještina pregovaranja i posredovanja. Tečaj osnova pregovaranja razvijen je 2010. godine u suradnji psihologa Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“ i psihologa Obučnog središta za MVO.

Tijekom obavljanja zadaća u međunarodnim vojnim operacijama pripadnici OSRH su u stalnom kontaktu, kako s pripadnicima drugih vojski tako i sa civilima te lokalnim stanovništvom. U takvom je okružju zasigurno od velike važnosti imati širok spektar znanja i vještina – od razumijevanja jezika do osnovnih komunikacijskih i pregovaračkih vještina. Neke od tema koje će polaznici slušati, uz sudjelovanje u situacijskim vježbama, su: važnost komunikacijskih vještina, verbalna i neverbalna komunikacija, problemi u komunikaciji, pregovaranja i sukobi, tipovi pregovarača, pregovaranje u talačkim situacijama itd.

Tečaj vodi pr Irena Lovrić, a pristupilo mu je ukupno 20 polaznika iz OS RH. Uz sudjelovanje instruktorskog tima SMVO važno je istaknuti i potporu provedbi tečaja koju će pružili pripadnici Specijalne policije MUP-a RH; ovlašteni pregovarači MUP-a u talačkim krizama, a s kojima Središte ima izvrsnu suradnju već dugi niz godina. Završna vježba bit će organizirana uz aktivnu ulogu tima SSVP (Satnije specijalne vojne policije).

Tekst i foto: npr Jasmina Vrgoč