29.11.2019.
Završetak Specijalističke vojne obuke za mornare

U Središtu za obuku Hrvatske ratne mornarice, u petak, 29. studenog 2019. upriličena je svečanost povodom završetka Specijalističke vojne obuke za mornare koji su primljeni u djelatnu vojnu službu na mornarske dužnosti.

Obuku je uspješno završilo dvanaest mornara raspoređenih u četiri specijalnosti roda pomorstva i tehničke službe: brodsko-navigacijska, topničko-raketna, brodska pogonska postrojenja te brodski elektrotehnički sustavi.

Cilj i zadaća ove obuke je osposobljavanje mornara za obavljanje temeljnih zadaća svoje službe i specijalnosti. Kroz jedanaest tjedana polaznici su savladali programska područja: psihološka priprema, motorička priprema, povijest i ustroj HRM-a, borbena otpornost broda, temeljne mornarske vještine i obuka za vojno-stručnu specijalnost.

Budući je posao mornara izuzetno zahtjevan, naporan i stresan, nužno je postići takav stupanj osposobljenosti kako bi mornar mogao odgovoriti svim izazovima rada na brodu. Kvalitetna osposobljenost u temeljnim i specijalističkim mornarskim vještinama i znanjima predstavlja temeljni preduvjet za obnašanje dužnosti podrazumijevajući nastavak usavršavanja kroz proces izobrazbe i obuke.

Uvjerenja o osposobljenosti mornarima je uručio izaslanik zapovjednika HRM-a, kapetan bojnog broda Zoran Medvidović, načelnik Odjela za obuku i doktrinu Zapovjedništva HRM-a. Za najboljeg polaznika naraštaja proglašen je mornar Mateo Ključe kome je pohvalu uručio kapetan bojnog broda Hidajet Čobo, zapovjednik Središta za obuku HRM-a.

Nakon završetka Specijalističke vojne obuke mornari su raspoređeni na dužnosti u Obalnoj straži RH, Floti HRM-a i Pomorskoj bazi Split.

Tekst: B. Gaćina-Bilin

Foto: D. Mišić