29.11.2019.
Prvo raketno gađanje 5. HRVCON-a u Poljskoj

27. studenog 2019. godine 5. HRVCON koji se nalazi u Republici Poljskoj u sklopu NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP- enhence Forward Presence) proveo je svoje prvo raketno bojevo gađanje iz samohodnih višecjevnih lansera raketa 122 mm “VULKAN” M92 na vojnom poligonu „Bemowo Piskie - Gaudynek“.

Bojevo gađanje bitnice SVLR provedeno je u cilju dostizanja pune operativne sposobnosti za provedbu dodijeljenih zadaća u području aktivnosti.

Zapovjednik kontingenta bojnik Marijan Žukina pohvalio je sve pripadnike, te im čestitao na uspješno provedenoj zadaći, naglasivši kako je bitnica usprkos otežanim meteorološkim uvjetima uspjela u potpunosti provesti zadaću.

Republika Hrvatska od 2017. sudjeluje u mirnodopskim aktivnostima koje su definirane kao NATO aktivnosti za postizanje i održavanje spremnosti te potpora jačanju sigurnosti Saveza i njezinih članica.

Aktivnost ojačane prednje prisutnosti NATO saveza na svojim istočnim granicama usmjerena je na podizanje sigurnosti građanana tom području, čime Savez pokazuje sposobnost i spremnost za obranu integriteta i suvereniteta svih članica. Hrvatski vojnici, zajedno s pripadnicima oružanih snaga Rumunjske i Velike Britanije, dio su Borbene grupe pod vodstvom Sjedinjenih Američkih država, koja je pridodana 15. mehaniziranoj brigadi Republike Poljske. Osnovna zadaća Borbene grupe – Poljska je zajedničko uvježbavanje i povećanje interoperabilnosti među saveznicama koje sudjeluju u navedenoj NATO aktivnosti.

Tekst: ČOJI 5. HRVCON eFPBG-POL

Foto: Odjel za odnose s javnošću eFPBG-POL