28.11.2019.
Pripadnici Force Protection AIR WING BALKH 11.HRVCON-a

Zapovjednik 11. HRVCON-a zajedno s Prvim dočasnikom u okviru radnih obilazaka sastavnica posjetio je zapovjedništvo FP Air Wing Balkh. Tom prilikom zapovjednik FP AIR WING BALKH brifirao je zapovjednika o organizaciji, zadaćama i izazovima koji se nalaze ispred postrojbe. Zapovjednik FP AIR WING BALKH iskazao je zadovoljstvo radom, profesionalnim odnosom i vojničkim izgledom pripadnika 11. HRVCON-a u sastavu FP AIR WING BALKH.

Advisor Force Protection AIR WING BALKH nova je sastavnica 11. HRVCON-a u misiji Resolute Support u Afganistanu proizišla iz zahtjeva za savjetovanje, sigurnost i zaštitu zrakoplovnih savjetnika koalicijskih snaga prilikom mentoriranja i obuke Afganistanskih zračnih snaga i pomoćnog osoblja. Savjetovanje i zaštita se provodi na uzletno-sletnoj stazi AIR WING BALKH tijekom pretpoletnog pregleda zrakoplova prije odlaska na letačke zadaće te nakon završetka letačkih noćnih zadaća.

Svakodnevni odlazak na zadaću po složenim vremenskim uvjetima kakvi su u Afganistanu te korištenje cjelokupne zaštitne opreme iziskuje izuzetnu tjelesnu spremnost i obučenost naših pripadnika. Za svaku zadaću koju provode prolaze cjelokupni postupak pripreme u kojoj se pomno razrađuje svaki detalj i simuliraju sve moguće situacije. Znaju dnevno biti angažirani i po 10 sati sa punom borbenom opremom na sebi kako bi zaštitili sebe i osobe koje štite i mentoriraju. Oprema je prilagođena njihovim taktičkim potrebema za rad u teškim meteo uvjetima. Osim što svi pripadnici vode iznimnu brigu o osobnoj opremi i naoružanju, posebnu brigu moraju voditi i o psihofizičkoj spremi.

„Guardian Angels“, pripadnici HKoV u protekla dva mjeseca ostvarili su izuzetnu suradnju s pripadnicima Afganistanskog ratnog zrakoplovstva a kod ostalih kolega, pripadnika NATO članica na zračnoj luci MAZAR-E-SHARIF poštovanje i pohvale za svoje dosadašnje obnašanja dužnosti. Svojim radom i posvećenosti zadaćama i dosadašnjim obnašanjem dužnosti, pripadnici FP AIR WING BALKH 11.HRVCON usmeno su pohvaljeni od strane HQ AIR WING BALKH i ključnog osoblja TAAC-N.

Force Protection AIR WING BALKH sastavnica 11. HRVCON-a mogu sa ponosom reći da su svojim dosadašnjim radom dali upečatljiv doprinos u zaštiti prilikom osposobljavanja u obuci pilota i tehničara Afganistanskog ratnog zrakoplovstva.

Tekst: 11.HRVCON

Foto: 11.HRVCON