28.11.2019.
Dječji vrtić iz Otoka u posjetu brodovima HRM-a

Sidrište vojarne „Admiral flote Sveto Letica-Barba“ u srijedu, 27. studenog 2019. g., opet je odzvanjalo veselim glasovima djece predškolskog uzrasta. U pratnji roditelja i odgajateljica njih čak stotinu i deset iz dječjeg vrtića „Žabica“ iz Otoka pristiglo je u posjet Hrvatskoj ratnoj mornarici.

Predstavnici Flote HRM-a i Obalne straže RH simpatičnu povorku proveli su kroz vojarnu do sidrišta i brodova. Tako su nešto više o vojničkom pozivu te o zadaćama koje mornari provode u sklopu svojih redovnih dužnosti mali posjetitelji imali prigodu čuti izravno od posada brodova koje su razgledavali. Ovoga puta bile su to raketne topovnjače RTOP-11 „Kralj Petar Krešimir IV.“ i RTOP-21 „Šibenik“ te ophodni brod OB-01 „Novigrad“.

Osim topova, djecu ovoga uzrasta uvijek posebno zanima vidjeti zapovjedni most, navigacijske uređaje, no ono što ih posebno raduje jest sjesti za kormilo i biti kapetan, kako je rekao jedan dječačić. Izmjenjivali su se u toj ulozi jedno za drugim, čekali svoj red ushićeni, no disciplinirani kao pravi vojnici.

Pa iako je kiša uporno htjela omesti ove preslatke posjetitelje, našlo se vremena i za zajedničku fotografiju kraj kipa svetog Nikole za uspomenu na lijepi posjet brodovima Hrvatske ratne mornarice.

Tekst i fotografije: M. Siriščević