27.11.2019.
Polaznici Ratne škole i kadeti na Konferenciji „Europa s utjecajem”

Polaznici 22. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ s načelnikom brigadirom Mijom Kožićem te 15 kadeta 13. i 14. naraštaja Kadetske bojne „Predrag Matanović“ praćenih operativnim časnikom Kadetske bojne satnikom Tomislavom Vučkom, nazočili su konferenciji posvećenoj javnom predstavljanju četvrtog stupa prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem EU “Europa s utjecajem” i održanoj 26. studenoga 2019. na Građevinskom i arhitektonskom fakultetu u Osijeku.

U konferenciji su sudjelovali potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH g. Damir Krstičević, ministar vanjskih i europskih poslova dr.sc. Gordan Grlić – Radman te panelisti prof.dr.sc. Mario Vinković i doc.dr.sc. Dunja Duić s Pravnog fakulteta u Osijeku, dr.sc. Sandro Knezović s Instituta za razvoj i međunarodne odnose te gospodin Goran Basarac, predsjednik Hrvatskog klastera konkurentnosti vojne industrije i gospođa Dunja Bujan iz MORH-a.

Središnje teme konferencije bile su: Europska unija kao predvodnik u susjedstvu i svijetu, Unija kao vodeći međunarodni čimbenik i globalni partner, EU kao jamac boljitka i stabilnosti jugoistočne Europe, Sposobnosti Europske unije da odgovori na krize, Produbljivanje europske sigurnosne i obrambene suradnje kao i iskustva hrvatskih proizvođača vojne industrije te njihovi poslovni uspjesi u svijetu.

Sudjelovanjem u Konferenciji ”Europa s utjecajem” polaznici Ratne škole i Kadeti stekli su uvid u promicanje europskih vrijednosti i interesa na globalnoj sceni i ulozi EU u jačanju transatlantskih odnosa i multilateralizma te su proširili svoja znanja o tome da se Hrvatska i ostale članice Unije najbolje mogu nositi s izazovima 21. stoljeća kroz okvir i snagu koje to zajedništvo pruža Uniji.


Tekst: Ratna škola

Foto: Hrvatski vojnik