22.11.2019.
Polaznici Ratne škole proveli studijsko putovanje

Polaznici 22. naraštaja Ratne škole "Ban Josip Jelačić", predvođeni načelnikom brigadirom Mijom Kožićem, boravili su 19., 20. i 21. studenoga 2019., na studijskom putovanju te posjetili Požeško-slavonsku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju.

U sklopu posjeta polaznici Ratne škole posjetili su župana Požeško-slavonske županije Alojza Tomaševića, kao i župana Bjelovarsko-bilogorske županije Damira Bajsa. Župani su polaznike upoznali s ulogama sjedišta županija u Domovinskom ratu, osnovnim karakteristikama županija, njihovim značenjem u Republici Hrvatskoj, pogodnostima i prednostima, ali i problemima i poteškoćama.

U Požegi su posjetili spomen-sobu Domovinskog rata u požeškom Gradskom muzeju, a vodič Vladimir Štibrić pokazao im je povijesno-kulturne znamenitosti. U vojarni „123. brigade HV“ Požega polaznike su dočekali zapovjednik vojarne i Središta za obuku i doktrinu logistike Požega pukovnik Mato Tomašević, zapovjednik Središta za temeljnu obuku ZOD-a brigadir Zlatko Radočaj i zapovjednik Dočasničke škole „Damir Tomljanović Gavran“ pukovnik Zdenko Šakota. Upoznali su se sa životom i radom u vojarni, te misijom i zadaćom svih triju postrojbi. U vojarni je održano i predavanje umirovljenog bojnika Marija Kalana na temu “123. brigada Hrvatske vojske Požega s aspekta zapadnoslavonskog bojišta u Domovinskom tatu 1991. godine”.

Studijsko putovanje nastavljeno u Pakracu gdje je polaznike Ratne škole dočekaoMiroslav Vacek, predsjednik Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata podružnice Požeško-slavonske županije u čijoj su pratnji obišli spomen obilježje Kamensko, logora Bučje, spomen obilježje masovne grobnice Rakov potok, kapelu Male Gospe u Kusonjama, spomen obilježje ispred Policijske postaje Pakrac te su posjetili i Muzej vojne i ratne povijesti. Tom prilikom Miroslav Vacek upoznao je polaznike o samom tijeku ratnih događanja na području Pakraca i Lipika, organiziranju obrane te najvećim ratnim bitkama i akcijama na tom području, ulozi koju su Pakrac i Lipik imali u Domovinskom ratu.

U Lipiku, u Domu hrvatskih veterana, polaznicima je održao predavanje pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara o zdravstvenoj skrbi i psihosocijalnoj pomoći hrvatskim braniteljima. Nakon predavanja, u pratnji zamjenika ravnatelja Zvonimira Kalčika, razgledali su Dom hrvatskih veterana.

Kod spomen obilježja sedamnaest hrvatskih postrojbi Trokut – Novska sa novljanske bojišnice gdje je smrtno stradalo 314 hrvatskih branitelja odali su počast poginulim hrvatskim braniteljima 1991. – 1995. na zapadno-slavonskom ratištu, jednim od najkrvavijih bojišta Domovinskog rata. O novaljskoj bojišnici govorili su Dragutin Števinović pripadnik 62. bataljuna ZNG Novska i Vlado Radošić, autor knjiga Pakao srpskih logora: Stara Gradiška 1991. i 1992. godine.

U Lipiku su obišli Državnu ergelu Lipik, a u restoranu „Ergela“ upriličeno je predavanje zamjenika ravnatelja Doma hrvatskih veterana LipikZvonimira Kalčikao samom projektu Doma hrvatskih veterana Ministarstva hrvatskih branitelja. Polaznike su pozdravili i gradonačelnica PakracaAnamarija Blažević i dogradonačelnik Lipika Slobodan Katunar.

Posljednjeg dana puta, a nakon prijema kod Bjelovarsko-bilogorski župana Damira Bajsa, polaznici su posjetili Bjelovarsko-križevačku biskupiju gdje ih je dočekao biskup mons. Vjekoslav Huzjak i održao predavanje.

Polaznici 22. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić” završili su svoje studijsko putovanje posjetom u gradu Daruvaru gdje ih je primio gradonačelnik Damir Lneniček te ih upoznao s multikulturnim gradom koji je središte Čeha u Hrvatskoj, s poviješću grada kao liječilištem i oazom zdravlja, projektima, priznanjima Hrvatske turističke zajednice i razvojem Daruvara. Također su obišli Dvorac grofa Jankovića, razgledali Spomen sobu Domovinskog rata, kao i izložbu Daruvar u 2. svjetskom ratu u pratnji predsjednika HVIDR-e Krešimira Ivančića.

Studijska putovanja sastavni su dio Nastavnog plana i programa Ratne škole, gdje se polaznici upoznaju s povijesnim i aktualnim stanjem regija koje posjećuju, ostvarenjima i budućim planovima te mogućnostima sinergije civilnih i vojnih znanja i iskustava. Polaznici obilaze Republiku Hrvatsku i autentične lokacije iz Domovinskog rata, usvajaju nova znanja o županijama, stanju, planovima za razvoj.

Tekst i foto: Ratna škola