22.11.2019.
Petnaesta hodnja Dočasničkog zbora Hrvatske vojske

Tradicionalna hodnja Dočasničkog zbora HV-a, povodom sjećanja na junaštvo i žrtvu grada Vukovara, ove godine obilježava svoju petnaestu obljetnicu. Neposredno nakon obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, dočasnički zbor Zapovjedništva za obuku i doktrinu, organizirao je 21. studenog 2019. hodnju na ruti Tovarnik-Lovas-Sotin-Vukovar, tijekom koje su odali počast, pomolili se i zapalili svijeće svim poginulim, umrlim i nestalima u Domovinskom ratu.

Tridesetorici pripadnika ZOD-a, predvođenima 1. dočasnikom časničkim namjesnikom Željkom Bilićem, pridružilo se 39 dočasnika i vojnika iz drugih postrojbi Hrvatske kopnene vojske i OSRH, na čelu s prvim dočasnikom OSRH, časničkim namjesnikom Mariom Mateljićem.

Smisao hodnje je očuvati sjećanje na događaje i ljude koji su svojim djelima obilježili Domovinski rat i stvarali temelje Hrvatske vojske. Tijekom proteklih petnaest godina ruta hodnje se mijenjala, pokušavajući obuhvatiti što više mjesta, koja su u ljeto i jesen 1991. godine sudjelovala u ratnim zbivanjima na istočno-slavonskom bojištu. Tako su dočasnici, dosadašnjim Borovu Naselju, Nuštru, Marincima, Bogdanovcima, Dalju, Erdutu, Antinu, Tordincima, ove godine pridodali Tovarnik, Lovas i Sotin. Hodnja uvijek završava u Gradu-heroju, Vukovaru.

Brojni su umirovljeni i djelatni hrvatski branitelji dosad svjedočili o događajima iz 1991. Tako je bilo i ove godine u mjestima na krajnjem istoku Hrvatske, koja su 1991. bila prva na udaru agresora. Sudionici hodnje imali su priliku čuti potresna svjedočanstva o obrani, mučenjima, ubojstvima i zarobljeništvu mještana i branitelja Tovarnika, Lovasa, Sotina i Vukovara i tako oživjeti njihovu hrabrost, junaštvo i žrtvu podnesenu u obrani Domovine.

Tekst: ČOJ ZOD "F.K.F."

Foto: sžn Samir Proučil