22.11.2019.
Krštenje malog Brune

Prije nepunih godinu i pol dana jedno od dežurstva medicinskog tima Hitnog zračnog medicinskog prijevoza u zračnoj luci „Rijeka“ na otoku Krku, bilo je obilježeno pozivom na intervenciju na otok Rab s indikacijom prijevremenog poroda u 23. tjednu trudnoće. Liječnik u timu, pukovnik Ratimir Benčić iz HRZ i medicinska sestra, natporučnica Valentina Malović, VZS te letačka posada EVH 91. ZB HRZ poletjeli su na ranojutarnju intervenciju koja je bila visoko rizična, a sam let je bio let spasa za malenog dječaka tada velikog svega 25 centimetara i teškog svega 700 grama. Zajedno sa dežurnim civilnim medicinskim timom (doktorica Kristina Reaček i medicinska sestra Julijana Staničić) Hitne pomoći otoka Raba u 20 minuta leta do Rijeke dali su svoj profesionalni maksimum kako bi se održali minimalni vitalni parametri da dječak preživi let do bolničke ustanove u Rijeci. Usprkos lošim početnim prognozama, dječak Bruno je odlučio živjeti i pokazati svima da se živjeti može na malo drugačiji način i pravilima koja još nisu navedena u medicinskoj literaturi. Također, svojim rođenjem povezao je liječnike i medicinske sestre koje je upoznao kroz prvi sat svojeg života i koji su cijelo ovo vrijeme bili velika potpora njegovoj mami Sanji i tati Davoru. Slobodno se može kazati, da se tu rodilo veliko prijateljstvo i svaki Brunin pomak u liječenju bio bi prihvaćen s oduševljenjem i bodrenjem da se ide dalje.

U svemu tome, roditelji su osjetili duhovni poziv i zamolili natporučnicu Valentinu Malović iz da mu bude krsna kuma na krštenju koje se je održalo u četvrtak 21. studenog 2019. godine u kapelici Sv.Marije Magdalene u župi Banjol na otoku Rabu.

Danas je Bruno dječak s 1 godinom i 7 mjeseci života s puno ciljeva u životu koje mora ostvariti da bi sustigao svoje vršnjake, a poznavajući njegov borbeni duh vjerujemo da će ih ne se samo sustići nego i prestići. Vrijeme će tek pokazati što slijedi.

Malom Bruni želimo puno sreće!

Tekst i foto: pukovnik Ratimir Benčić, dr.med