22.11.2019.
2. GSS ZSS-a provela obuku izraelske bliske borbe za MIO timove HRM-a

Od 11. do 22. studenoga 2019. u vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba" u Splitu, provedena je obuka izraelske bliske borbe (KRAV MAGA) timovima za operacije pomorskog presretanja HRM-a (eng. Maritime Interdiction Operation – MIO).

Kroz dvotjednu obuku, pripadnici MIO timova HRM-a prošli su intenzivno učenje tehnika samoobrane i bliske borbe prilagođene za njihov opis posla koji uključuje ukrcaj na nepoznato plovilo i suočavanje sa potencijalnim napadima posade koja uslijed otkrivanja ilegalnih aktivnosti posegnu za nasiljem prema pripadnicima MIO timova. Instruktori 2. GSS-a provode različite tipove obuka za MIO timove s obzirom na njihovu sposobnost provođenja operacija na moru, a odnedavno je pridodana i obuka iz izraelske bliske borbe po zahtjevu zapovjedništva flotile HRM-a u čijem sastavu se nalaze MIO timovi.

Kulminacija ovog obučnog događaja je dosegnuta provedbom svojevrsne mini vježbe u kojoj su se polaznici, pod opterećenjem vlastite opreme i naoružanja te prethodno fizički iscrpljeni, pojedinačno ukrcavali na brod pod borbenom uzbunom gdje su bili izlagani raznim taktičkim situacjama koje su zahtjevale uporabu sile kao sredstva obrane. Instruktor 2. GSS-a je iskazao zadvoljstvo viđenim po završetku završne vježbe te pohvalio pripadnike MIO timova za uloženi trud i naporan rad kako bi stekli nove vještine i sposobnosti iz područja bliske borbe.

Integranska suradnja između ZSS-a i ostalih grana će se i dalje nastaviti te intenzivirati u predstojećem razdoblju.

Tekst i foto: ZSS