06.11.2019.
Kadet Matija Mršo primio posebno priznanje rektora Sveučilišta u Zagrebu

Kadet narednik Matija Mršo polaznik 14. naraštaja kadeta smjera Vojno vođenje i upravljanje Kadetske bojne „Predrag Matanović“ Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ (HVU) primio je posebno priznaje rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa za postignut uspjeh na međunarodnom vojnom natjecanju „Military Sports and Shooting Challenge“ i kao jedan od najboljih i najkompletnijih pripadnika Kadetske bojne. Priznanje mu je uručeno 4. studenoga 2019. godine na svečanoj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu u prigodi „Dies Academicus“ Dana Sveučilišta u Zagrebu.

Na svečanosti dodjele nagrade nazočio je zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ general-bojnik Mate Pađen, načelnik katedre Pomorskih operacija HVU-a u Splitu kapetan bojnog broda Boris Kero, voditelj studija Vojnog pomorstva, kapetan bojnog broda Luka Mihanović i zapovjednik Kadetske bojne „Predrag Matanović“ satnik Hrvoje Šimleša.

U srpnju 2019. na natjecanju Military Sports and Shooting Challenge koje je održano u Hamburgu u Saveznoj Republici Njemačkoj u izazovnoj konkurenciji više zemalja, kadet Mršo ostvario je izvrstan rezultat te je osvojio zlatnu značku izvrsnosti i njemačku zlatnu sportsku značku. U rujnu 2019. godine sudjelovao je na vojnom natjecanju „All rounder“ u Slovačkoj gdje je također postigao vrlo zapažene rezultate.

Kadet narednik Matija Mršo više je puta pohvaljivan za postignute rezultate u radu od strane zapovjednika HVU-a. Pokazuje izvrstan stupanj razumijevanja temeljnih načela vođenja, zapovijedanja i upravljanja vodom. U ulozi zapovjednika voda odlično se snalazi i vrlo je samostalan u radu uz minimalnu nazočnost instruktora. Ljudske i vojničke osobine u obavljanju svakodnevnih zadaća kao i funkcioniranje u skupini su iznimne. Odgovornost prema dužnosti, vojnoj stezi i dodijeljenim materijalno tehničkim sredstvima izuzetno je visoka, a odnos prema nadređenima kao i kolegama kadetima je besprijekoran.

Konstantno ulaže trud u usvajanje novih znanja koja teži primjenjivati u praksi, a tjelesne sposobnosti su mu na odličnom nivou. U Pripremnom kampu 17. naraštaja sudjelovao je kao obučavatelj počasnog postroja jer vrhunski poznaje vježbovne radnje i postupke.

Tekst: pk Zdravko Lovašen

Foto: HVU