31.10.2019.
Pripadnici Flote HRM-a obilježili dan postrojbe

Svečanost kojom pripadnici Flote Hrvatske ratne mornarice već tradicionalno obilježavaju dan svoje postrojbe, održala se 30. listopada 2019. godine u vojarni „Admiral flote Sveto Letica-Barba“ u Splitu.

Dvadeset i osma obljetnica Flote HRM-a obilježila se svečanim postrojavanjem pripadnika postrojbe, odavanjem počasti poginulim i umrlim pripadnicima u spomen sobi Zapovjedništva HRM-a te na posljednjim počivalištima nekadašnjih zapovjednika postrojbe komodora Franka Perkovića i komodora Ivice Tolića.

U nazočnosti zapovjednika HRM-a kontraadmirala Ive Raffanellija protokolarni dio svečanosti nastavio se u Domu Hrvatske vojske “General-bojnik Ivo Jelić”. Prigodom pozdravnog obraćanja, zapovjednik HRM-a čestitao je i zahvalio svim pripadnicima Flote na postignućima, na njihovom doprinosu u prilog razvoju postrojbe i cjelokupne Hrvatske ratne mornarice, zbog čega je iznimno ponosan, posebno kao nekadašnji njen pripadnik velikim dijelom svog radnog vijeka.

Zapovjednik Flote HRM kbb Darko Malečić potom se kroz kratku prezentaciju osvrnuo na proteklo razdoblje. “Iza nas je godina u kojoj smo još jednom potvrdili naša znanja i sposobnosti te iskazali osobit angažman. Iza nas su brojne provedene zadaće i obučne aktivnosti, na što zaista možemo biti ponosni. Čestitam, kako na tome, tako i na brojnim priznanjima koje ste stekli sudjelovanjem u sportskim natjecanjima. Uz navedeno, zahvaljujem na humanosti koju ste iskazali sudjelovanjem u nizu humanitarnih akcija.” istaknuo je kbb Malečić. U fokusu daljnjeg tijeka svečanosti bila je posada m/j „Učka“ te Odred rezidencijalnih brodova koji novim preustrojem više nisu u organizacijskoj strukturi Flote HRM. Uz tople riječi zahvale za doprinos izgradnji i razvoju postrojbe, kbb Malečić tom se prigodom zahvalio pojedincima za časnu i uzornu službu i velik doprinos postrojbi.

Dana 28. rujna 1991., od osvojenih brodova iz Mornaričko-tehničkog remontnog zavoda (MTRZ) i vojarne Kuline ustrojavaju se dvije borbene skupine: skupina Udarnih pomorskih snaga (UPS) i skupina Obalnih pomorskih snaga (OPS). Brodovi su 1992. godine iz ratne luke Šibenik preseljeni u luku Lora. Prvi zapovjednik Pomorskih snaga bio je Franko Perković. U vremenima koja su uslijedila, Pomorske snage HRM-a više puta mijenjaju svoj ustroj. U kolovozu 1993. postrojba dobiva naziv Flota HRM-a iz koje četrnaest godina poslije proizilaze Flotila HRM-a i Obalna stražu RH. Novim preustrojem, od 1. listopada o. g., postrojbi se vraća naziv Flota HRM-a.

Tekst: M. Siriščević

Foto: Flota HRM