30.10.2019.
Primopredaja dužnosti zapovjednika Središta za obuku HRM-a

U vojarni “Admiral flote Sveto Letica Barba” u Splitu, u srijedu, 30. listopada 2019. održana je svečanost primopredaje dužnosti zapovjednika Središta za obuku Hrvatske ratne mornarice.

Dosadašnji zapovjednik SzO HRM-a kapetan bojnog broda Ivan Vuković nakon osam godina na čelu SzO odlazi u zasluženu mirovinu, a njegovu dužnost preuzima kapetan bojnog broda Hidajet Čobo.

Nakon potpisivanja zapisnika o primopredaji, u amfiteatru SzO održana je prigodna svečanost kojoj su uz pripadnike postrojbe nazočili zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ivo Raffanelli, načelnik stožera-zamjenik zapovjednika HRM-a komodor Damir Dojkić te čelnici ustrojstvenih cjelina HRM-a.

Prigodnom riječju ka Raffanelli zahvalio je kbb Vukoviću na nesebičnom trudu koji je uložio u napredak i razvoj SzO i HRM-a u cjelini, zaželjevši mu svako dobro te mnogo uspjeha u životu. Istaknuo je kako je kapetan Vuković časnik koji je ostavio neizbrisiv trag i doprinos na svim dužnostima koje je obnašao.

Kbb Hidajeta Čobu zapovjednik HRM-a predstavio je prije svega kao svojeg školskog kolegu I najboljeg kadeta generacije. „ Riječ je o čovjeku koji će dati sve od sebe za daljnji razvoj Središta. Uz potporu sviju nas koja je nužna svakom novom zapovjedniku, ojačana i opremljena novim sredstvima i opremom, ova postrojba dobiva vjetar u leđa. Stoga, iskreno vjerujem u novog zapovjednika i budućnost SzO.“

Kbb Vuković u svojem emotivnom obraćanju zahvalio je svima na sjajnoj suradnji tijekom proteklih osam godina. Prisjetio se i svih svojih kolega s kojima je od 1991. godine pa sve do današnjeg dana gradio Hrvatsku ratnu mornaricu.„U proteklih osam godina značajno smo podigli kvalitet obuke i doveli je na razinu na kojoj je danas. Uporedo sa razvojem sposobnosti HRM-a razvijalo se i Središte koje godišnje provede više od pedeset tečajeva, što je respektabilan broj i na to sam posebno ponosan.“ naglasio je kapetan Vuković. Zaželio je dobrodošlicu novom zapovjedniku i poželio mu puno uspjeha u obnašanju dužnosti.

Kbb Čobo se zahvalio svojem prethodniku na dobrodošlici, na izvanredno organiziranoj i provedenoj primopredaji dužnosti te na predanom osmogodišnjem radu i postignućima ostvarenim u Središtu za obuku. Poželio mu je obilje zdravlja, mira i blagostanja u zasluženoj mirovini. „Danas su pred nama neki novi sigurnosni izazovi i prijetnje, koji od nas zahtijevaju ne samo održavanje postojećih sposobnosti, već i usvajanje novih. Stoga sve vas koji na bilo koji način sudjelujete u procesu obuke, ovim putem pozivam na zajedništvo, ustrajnost u radu i neprekidno usavršavanje. To se posebno odnosi na pripadnice i pripadnike SzO HRM-a koji su nositelji tog procesa.“ naglasio je kapetan Čobo. Zapovjedniku HRM-a zahvalio je na ukazanom povjerenju te naglasio kako je uvjeren da će njegovo znanje, stečena iskustva i sposobnosti biti dostatni da isto opravda.

Kbb Hidajet Čobo u obranu suvereniteta Republike Hrvatske dragovoljno se uključio 1991., a u djelatnom sastavu HRM-a je od 1992. godine. Tijekom svoje vojne karijere obnašao je brojne zapovjedne dužnosti. Na dužnost zapovjednika SzO HRM-a dolazi s dužnosti zapovjednika 1. divizijuna Obalne straže RH. Četiri puta je bio sudionikom operacija i misija potpore miru diljem svijeta. Višestruko je pohvaljivan i nagrađivan te je nositelj Spomenice Domovinskog rata, Spomenice domovinske zahvalnosti za 5 godina i Reda hrvatskog pletera.

Tekst: B. Gaćina-Bilin

Fotografije: D. Mišić