30.10.2019.
Međunarodna konferencija „Geopolitika prirodnih resursa i energetska sigurnost“

Polaznici 22. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić“, načelnik Ratne škole brigadir Mijo Kožić i nastavnik međunarodnih odnosa na Katedri strategije brigadir Slobodan Čurčija Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ nazočili su 29. listopada 2019. u hotelu Westin na međunarodnoj konferenciji „Geopolitika prirodnih resursa i energetska sigurnost“ koju je organizirao Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Zaklada Konrad Adenauer.

Na konferenciji su izlaganje održali pomoćnik ministra za energetiku Domagoj Validžić iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Dr. Jan Frederik Braun iz Strategic Energy Analyst sa The Hague Centre for Strategic Studies.

U svojim izlaganjima izvijestili su o stanju u energetskom sektoru, geopolitičkom utjecaju energetskog sektora, energetskoj tranziciji i novim potencijalima koji su prepoznati na razini Europske unije (EU) te mjerama za osiguranje energetske sigurnosti, neovisne energetske i klimatski neutralne EU do 2050.

Tijekom panel diskusije moderator prof.dr. Marta Zorko sa docentom dr. sc. Darkom Pavlovićem, prof. dr. sc. Vlatkom Cvrtilom i ostalim panel sudionicima upoznali su nazočne sa Hrvatskom energetskom tranzicijom (Energetski neovisna Hrvatska bazirana na visokom udjelu obnovljivih izvora energije te različitih tehnologija brzog odziva – RESFLEX), prijedlogom Strategije energetskog razvoja Republike Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050, dokumentom za razmatranje Europskog i socijalnog odbora „Prema održivoj Europi do 2030.“ i stanjem izrade terminala za ukapljeni plin (LNG) na otoku Krku.

Tekst: Ratna škola

Foto: Ratna škola