30.10.2019.
General Šundov na Konferenciji DECI inicijative u Crnoj Gori

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima sudjelovao je na Konferenciji regionalne obrambene suradnje DECI inicijative (Defence Cooperation Initiative) koja se održala 30. listopada 2019. u Podgorici u Crnoj Gori.

Pored Hrvatske, u inicijativi sudjeluju i Albanija, Austrija, Crna Gora, Italija, Mađarska i Slovenija.

Radi se o konferenciji na razini načelnika glavnih stožera čiji je cilj evaluacija dosadašnjih aktivnosti u okviru DECI inicijative i mogućnosti daljnjeg razvoja projekata i suradnje u sklopu DECI inicijative. Članice se sastaju jednom godišnje tako da svake godine druga zemlja organizira sastanak.

Inicijativa je pokrenuta 2012. godine na poticaj Italije s ciljem promicanja regionalne suradnje među državama koje dijele zajedničke interese u području obrane.

Na sastanku su vođeni razgovori o aktivnostima u tijeku kao i o planiranim aktivnostima usmjerenima na razvoj projekata kojima se razvijaju i povezuju obrambene sposobnosti. Razvoj takvih projekata važan je zbog nepredvidive prirode promjena globalnog sigurnosnog okružja te novih oblika ugroza svjetskoj stabilnosti. Upravo to je razlog zašto zemlje Mediterana i jugoistočne Europe trebaju surađivati na području obrane i sigurnosti.

Tijekom sastanka izraženo je uvjerenje kako je suradnja unutar DECI inicijative odraz prijateljstva i partnerstva i jedan od važnih stupova mira, sigurnosti i stabilnosti.

Kao zaključak sastanka, potpisana je zajednička izjava kojom je iskazana namjera za daljnji razvoj inicijative koja se temelji na regionalnoj suradnji u razvoju sposobnosti oružanih snaga, zajedničkom sudjelovanju u operacijama te zajedničkoj izobrazbi i obuci.

Tekst: KNGS

Foto: Vojska Crne Gore