25.10.2019.
Završni prikaz vježbe “HARPUN 19”

Završnim prikazom vojne vježbe s bojevim gađanjem VV„HARPUN 19“ održanim u akvatoriju srednjeg Jadrana, u petak, 25. listopada 2019., priveden je kraju najznačajniji obučni događaj Hrvatske ratne mornarice u ovoj godini.

Združeno sa dijelom snaga Hrvatske kopnene vojske (HKoV),Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), Zapovjedništva za potporu (ZzP), Zapovjedništva specijalnih snaga (ZSS), pukovnije Vojne policije (pVP), Obavještajne pukovnije (OP) i Zapovjedništva za kibernetički prostor (ZzKP), snage HRM-a uspješno su provele sve planirane obučne aktivnosti vježbe „HARPUN 19“ koja se od 21. listopada održavala u području srednjeg Jadrana. Potporu vježbi pružili su Ministarstvo unutarnjih poslova (Pomorska policija), Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (brodovi Lučke kapetanije), kao i Dobrovoljno vatrogasno društvo Rogoznica. U svojstvu promatrača, u vježbi su po prvi puta sudjelovali i pripadnici oružanih snaga Poljske, Italije, Francuske i SAD-a.

Zapovjednik vježbe „HARPUN 19“ bio je zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ivo Raffanelli, dok je u svojstvu direktora vježbe bio načelnik Stožera-zamjenik zapovjednika HRM-a komodor Damir Dojkić. Iz sastava Flote HRM-a u vježbi je sudjelovalo devet brodova, jedna raketna bitnica, dio snaga satnije MDP-a i voda protuminskih ronitelja (vPMR), uz koje pet brodova Obalne straže RH, motrilačke postaje Bojne Obalnog motrenja i navođenja (bOMiN) HRM-a, dva zrakoplova i četiri helikoptera HRZ-a, snage Gmtbr HKoV-a, snage ZSS-a, ZzP-a, OP-a te, ZzKP-a i pVP-a.

Upravljački stožer vježbe bio je smješten u vojarni „Zečevo“. Nakon okupljanja, integracije te prebaziranja i razvoja snaga, u poligonu LTDS-22 „Žirje“ kroz protekla četiri dana snage su uvježbavale praćenje zračnog cilja, gađanje zračnog cilja s lakim prijenosnim raketnim sustavom (LPRS) Strela 2-M s broda, gađanje površinskog cilja brodskim topništvom, taktičko manevriranje, zaustavljanje, prekrcaj i pregled sumnjivog plovila, traganje i spašavanje na moru (SAR), logističku popunu brodova u plovidbi (RAS), borbenu otpornost broda (BOB), procedure iz područja nadzora ribarstva te signalne vježbe u noćnim uvjetima. Gađanja ciljeva na moru provedena su strojnicama 12,7 mm, topovima kalibra 20 mm, 23 mm, 30 mm, 40 mm i 57 mm te haubicama 122 mm.

Posljednji dan vježbe „HARPUN 19“ započeo je u Splitu ranim jutarnjim satima na sidrištu vojarne „Admiral flote Sveto Letica-Barba“. Desantnim brodovima minopolagačima desantne snage prebačene su u područje vježbe i u plovidbi prekrcane na jurišne brodove. Završni prikaz započeo je topničkim gađanjem kojeg su iz vojarne „Zečevo“ prema ciljevima na moru provodile snage HKoV-a haubicama 122 mm. Vježba se nastavila gađanjem površinskog cilja brodskim topništvom sa raketne topovnjače RTOP-42 „Dubrovnik“ i obalnog ophodnog broda OOB-31 „Omiš“. Uslijedila je aktivnost Kiowa OHD-58D koje su u ovoj vježbi po prvi puta provodile topničko gađanje ciljeva na moru.

Sukladno scenariju vježbe, aktivnosti su se potom izmjestile na otok Žirje. Po završetku simuliranih zračnih udara snaga HRZ-a po ciljevima visoke vrijednosti, uslijedio je pomorski desant na otok koji se provodio istovremeno sa zračnim desantom snaga ZSS-a. Vježbovne aktivnosti završile su medicinskom evakuacijom helikopterom (MEDEVAC) te izvlačenjem snaga. Uspješna sinkronizacija svih aktivnosti postignuta je zahvaljujući koordinaciji i uvježbanosti snaga na terenu, kao i Združenog stožera vježbe koji se nalazio u vojarni „Zečevo“.

Vježbu na moru sa motorne jahte „Učka“ pratili su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-zbora Mirko Šundov, direktor GS OSRH viceadmiral Robert Hranj, zapovjednik HRM ka Ivo Raffanelli, predstavnici grana i uprava Glavnog stožera te vojni izaslanik Republike Poljske.

Po završetku aktivnosti sudionicima vježbe postrojenim u vojarni “Zečevo” gz Šundov čestitao je svim sudionicima vježbe na uspješno provedenim aktivnostima. „Posebno bih naglasio integraciju sposobnosti u vježbi “HARPUN 19“, poručio je te izrazio zadovoljstvo vraćanjem sposobnosti HRM-a gađanja ciljeva u zraku s brodova u plovidbi. Načelnik je nadalje istaknuo povezivanje s partnerima i susjedima kao dodatnu vrijednost vježbe: „Vjerujem da će u narednom vremenu ova vježba biti dijelom i međunarodna. Jadransko more najvažniji je resurs u Republici Hrvatskoj i odgovorni smo kao Hrvatska vojska čuvati ga za sva vremena“, poruka je načelnika Šundova.

Zapovjednik vježbe ka Ivo Raffanelli: „Jedanaesto izdanje najznačajnijeg obučnog događaja HRM-a, ocijenio bih uspješnim. Cilj vježbe, postavljen u procesu planiranja - demonstrirati obučenost, osposobljenost i uvježbanost u pripremi i provedbi borbenih djelovanja kroz usklađeno međurodovsko i intergransko djelovanje - ispunjen je u potpunosti. Scenarij vježbe omogućio je angažiranje združenih namjenski organiziranih snaga i, ne manje važno, sve aktivnosti provodile su se sukladno nacionalnim i NATO doktrinarnim publikacijama. U odnosu na prethodna izdanja, ovu vježbu karakterizira uvođenje novih sredstava i opreme, kao i obnavljanje nekih starih sposobnosti. Naime, potpuno operativan u vježbi je sudjelovao novi brod HRM-a, OOB-31 „Omiš“. Nadalje, po prvi put smo imali priliku vidjeti gađanje površinskog cilja na moru helikopterima OH-58D Kiowa Warrior iz sastava HRZ-a. Tu je i satnija MDP-a koja, kako smo vidjeli, dostiže punu operativnu sposobnost. Ipak, posebno nam je drago da smo bili ustrajni i, uz veliku pomoć pukovnije PZO-a HKoV-a, uspjeli obnoviti sposobnost gađanja ciljeva u zraku sa LPRS-om s broda. Profesionalnost, motiviranost, usmjerenost na zadaću bili su odlučujući da se sve izvrši uspješno i bez incidenta. Za istaknuti je da su u četiri dana provedena četiri ciklusa bojnih gađanja s brodova, helikoptera i s kopna na poligonu kroz koji prolaze pomorski i zračni koridori. Osiguranje poligona bio je pravi izazov za sve snage pri čemu su snage osiguranja ujedno sudjelovale u gađanju. Usložnjavanjem scenarija, postavljanjem sve složenijih zadaća i ciljeva za sljedeću vježbu, naša je zadaća održati kontinuitet uvježbavanja i osposobljenosti te podizati razinu sposobnosti. Na kraju, iskrena čestitka svim sudionicima vježbe na uspješno provedenim aktivnostima i ostvarenim ciljevima vježbe.“

Direktor vježbe, kmd Dojkić: „ Glavni cilj vježbe - podizanje operativnih sposobnosti za planiranje i provedbu združenih pomorskih operacija sudjelujućih snaga Hrvatske vojske u potpunosti je ostvaren. Uz već ranije potvrđene sposobnosti za provedbu pomorsko-zračnog desanta, površinskog i minskog ratovanja, sa zadovoljstvom mogu zaključiti kako je tijekom ove vježbe potvrđeno i značajno unaprjeđenje sposobnosti protuzračne obrane, kao i sposobnosti za pružanje vatrene potpore pomorskim snagama iz zraka. Nakon dugo vremena obnovljena je sposobnost djelovanja sa lakim prijenosnim raketnim sustavom Strela 2-M po ciljevima u zraku sa broda kao i gađanje ciljeva na moru sa helikoptera OH 58D. Koristim prigodu i na ovaj način čestitati svim sudionicima na uspješno provedenoj zadaći.“

Tekst: HRM / M. Siriščević

Fotografije: MORH / M. Čobanović, HRM