25.10.2019.
Završena obuka obučavatelje za C-IED/UXO procedure

Sukladno planiranim obučnim događajima, Inženjerijska pukovnija Hrvatske kopnene vojske organizirala je i provela obuku obučavatelja „Tečaj za C-IED/UXO procedure“ u vremenu od 14. do 25. listopada 2019. godine.

Voditelj tečaja bio je satnik Goran Tuškan iz Operativnog odsjeka zapovjedništva InžP a obučavatelji iz sastava Pionirske bojne InžP. Tečaj je uspješno završilo petnaest pripadnika Hrvatske vojske, od toga deset pripadnika Inženjerijske pukovnije HKoV i pet pripadnika Gardijske mehanizirane brigade HKoV. Tečaj je proveden u vojarni Inženjerijske pukovnije „Kamensko“ u Kamenskom i na inženjerijskom poligonu „Cerovac“ a sastojao se od teoretskog i praktičnog dijela obuke. Polaznici tečaja za za obučavatelja za C-IED/UXO procedure u ovom tečaju stekli su potrebnu razinu znanja i vještina u borbi protiv improviziranih eksplozivnih naprava i neeksplodiranih sredstava i sposobnost da usvojena znanja uspješno prenose dalje unutar svojih postrojbi, odnosno, osposobljeni su kao obučavatelji za proces planiranja, pripreme i provedbe obuke za C-IED/UXO procedure.

Tečajevi ove vrste proizlaze iz iskustava mirovnih operacija u kojima je najveći broj stradavanja prouzročen upravo improviziranim eksplozivnim napravama. Stoga je od velike važnosti upoznavanje vojnika s opasnostima koje one nose a potom kao i njihovo neutraliziranje.

Završetkom tečaja polaznicima su uručene Potvrde o osposobljenosti za obučavatelja za C-IED/UXO procedure. Potvrde su uručene 25. listopada 2019. u vojarni „Kamensko“ Inženjerijske pukovnije od strane voditelja Operativnog odsjeka zapovjedništva Inženjerijske pukovnije, pukovnika Željka Javorovića i voditelja Tečaja, satnika Gorana Tuškana. Pukovnik Javorović, u obraćanju polaznicima Tečaja, ukazao im je na dužnost da svoja znanja i vještine koje su usvojili u ovoj obuci za obučavatelje za C-IED/UXO procedure, implementiraju u obučne procese u svojim matičnim postrojbama i time i na ovom području podižu razinu spremnosti, obučenosti i sigurnosti Hrvatskog vojnika. Uputio im je čestitke za uspješno završenu obuku u ime zapovjednika Inženjerijske pukovnije, brigadira Alana Srpaka i u svoje osobno ime.

Tekst i foto: InžP HKoV / D. Čulig