25.10.2019.
Druga obljetnica ustrojavanja Bojne za potporu

U vojarni „Lučko“ - Ježdovec, 24. listopada 2019. godine obilježena je 2. obljetnica ustrojavanja Bojne za potporu, najmlađe sastavnice Zapovjedništva za potporu.

Na svečanom postrojavanju uz pripadnike bojne nazočili su načelnik stožera – zamjenik zapovjednika Zapovjedništva za potporu brigadir Ivan Raos - ujedno izaslanik zapovjednika ZzP, načelnici odjela Stožera Zapovjedništva ZzP-a, zapovjednici i prvi dočasnici postrojbi ZzP-a te zapovjednici i predstavnici HKoV-a i HRZ-a.

Povodom obilježavanje Dana postrojbe i Dana neovisnosti Republike Hrvatske pripadnicima Bojne za potporu su uručeni izvodi iz odluka o promaknuću u čin OSRH, pohvale i nagrade. Nakon uručenja priznanja uslijedila su prigodna obraćanja brigadira Sebastijan i brigadira Raosa.

Zapovjednik Bojne za potporu brigadir Dražen Sebastijan u svome govoru naveo je kako mu je izuzetna čast biti na čelu ove postrojbe, s obzirom na njenu kompleksnost, ali i časnu zadaću odavanja vojnih počasti preminulim hrvatskim braniteljima. „Ljubav prema Domovini, osjećaj pripadnosti Hrvatskoj vojsci, nesebična služba, svakodnevna predanost u radu i poštovanje žrtve umrlih hratskih branitelja i članova njihovih obitelji su ideli kojima mi pripadnici Bojne za potporu težimo u svakodnevnom radu. To pred nas stavlja izazov izvrsnosti u provedbi zadaće koje smo do sada uspješno izvršili na svim preuzetim potporam“, istaknuo je brigadir Sebastijan.

Čestitkama se pridružio izaslanik zapovjednika ZzP-a brigadir Ivan Raos te je istaknuo važnost ustrojavanja Bojne za potporu u očuvanju vrednota Domovinskog rata, zaštite hrvatskih branitelja i njihova statusa u društvu kroz odavanje vojnih počasti na pogrebima hrvatskih branitelja. „Ustrojavanjem ove Bojne vodili smo računa o razini uvježbanosti i izgledu, a što na ovakvim događajima pridonosi ukupnoj slici i prepoznatljivosti postrojbe, a time i pobjedničke Hrvatske vojske u cjelini“, istaknuo je brigadir Raos.

Temeljem Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, sklopljenog Sporazuma između Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja te zapovijedi načelnika Glavnog stožera OSRH Hrvatska vojska pruža potporu odavanja vojne počasti na pogrebima hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata. Dana 19. rujna 2017. godine potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Republike Hrvtske je donio odluku o ustrojavanju Bojne za potporu, a prve zadaće su preuzete već 15. veljače 2018. godine.

Bojna za potporu je postrojba Zapovjedništva za potporu koja ima zadaću pružati potporu prilikom odavanja vojne počasti na pogrebima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Postepenim preuzimanjem nadležnosti obavljanja poslova odavanja vojne počasti u županijama Republike Hrvatske od drugih postrojbi HV-a koji su do tada obavljale te zadaće, tijekom 2018. godine pripadnici Bojne pružili su 994 potpore. Danas Bojna za potporu obavlja zadaću odavanja vojne počasti u 17 županija Republike Hrvatske, te je u 2019. godini pružila 1844 potpore odavanja vojnih počasti.

Tekst/foto: ZzP, sk Filip Klen