10.09.2019.
SMVO provodi 7. po redu S.E.R.E. obuku razine C

Središte za međunarodne vojne operacije provodi obuku preživljavanja, izbjegavanja/bijega, otpora i izvlačenja (Survival, Evasion/Escape, Resistance, Extraction) na poligonu „Eugen Kvaternik“ Slunj u periodu od 9. rujna do 20. rujna 2019. godine.

Početku obuke prethodio je instruktorski tjedan na kojem su izvršene sve organizacijske pripreme za provedbu iste. Voditelj je satnik Anel Begić, a pristupilo je 11 polaznika (osoblje karakterizirano kao visokorizično od izolacije i iskorištavanja). Od ponedjeljka do četvrtka (16.-19. rujna) provodit će se završna vježba (u neprekidnom trajanju od 72 sata).

Polaznici će završetkom S.E.R.E. razine C raspolagati potrebitim znanjima i biti sposobni primijeniti tehnike preživljavanja, izbjegavanja, otpora i izvlačenja kao što su kretanje protiv neprijateljske potrage, otpor iskorištavanju u svim situacijama zarobljeništva te korištenje osobne opreme i prirodnog okoliša kako bi se povećao uspjeh izvlačenja.

Obuka je namijenjena prvenstveno pripadnicima OS RH koji se upućuju u područje OPM na dužnosti visokog rizika od izolacije i zarobljavanja, pripadnicima specijalnih snaga i postrojbi za dubinsko izviđanje, vojnim pilotima i zrakoplovnim posadama.

Tekst i foto: stn Jasmina Vrgoč