06.09.2019.
Provedena preduputna obuka za pripadnike Zapovjedništva za potporu

U Središtu za obuku i doktrinu logistike Požega, Zapovjedništva za potporu od 2. do 6. rujna proveden je prvi dio preduputne obuke za pripadnike deklariranih snaga ZzP za EUBG 2020/II, NEP eNRF VJTF 2020, NEP 2. HRVCON eFPBG – LTU, NEP 5. HRVCON eFPBG – POL, NEP 6. HRVCON eFPBG – POL.

Cilj obuke je osposobljavanje nominiranih kandidata kao pojedinaca ili u okviru neke od sastavnica za koje je ZzP glavni nositelj zadaće (GNZ), za provedbu zadaća sukladno EU i NATO standardima i zahtijevanim sposobnostima u okviru EUBG / eNRF VJTF, eFPBG.

Prema riječima voditelja obuke pukovnika Ivice Kordića obuku je završilo 48 kandidata koji su tijekom obuke pokazali izuzetnu motiviranost i zalaganje. Instruktori SzOiDL su maksimalno iskoristili kratko vrijeme koje su imali na raspolaganju kako bi osvježili temeljne vojne vještine polaznika obuke i poučili ih u osnovama sigurne i terenske vožnje, dok su pripadnici HKoV-a uvježbavali osnovne elemente zaštite snaga. Unatoč velikom broju polaznika obuke uvjeti za provedbu iste u Vojarni "123. brigade HV" Požega sa pripadajućim strelištem i vježbalištima kao i obučnom infrastrukturom pružili su više nego zadovoljavajuće uvjete za kvalitetnu provedbu obuke.

Polaznica obuke narednica Ksenija Medić izjavila je: „Zadovoljna sam uvjetima provedbe obuke i radom instruktora. Obuka je zanimljiva i po mom mišljenju više predviđena kao obuka osvježenja već stečenih znanja i vještina. Za stjecanje novih znanju procesu obuke možda je potrebno malo više praktične nastave i pojedinih područja s kojima se pojedini polaznik po prvi puta susreće u procesu obuke, primjer: sigurna i terenska vožnja te zaštita snaga. Vrijeme provedeno i posvećeno kvalitetnijoj obuci s uskim kriterijima u konačnici daje uvježbanog i sposobnog pojedinca i skupinu za izvršenje zadaće.“

Tekst i foto: stn Antun Mandić