05.09.2019.
Testiranje vojnika HRZ-a za upućivanje na Izobrazbu za razvoj vođa

U Središtu za obuku HRZ-a „Rudolf Perešin“ u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku danas 5. rujna provedeno je testiranje vojnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji bi slijedeće godine trebali biti upućeni na Izobrazbu za razvoj vođa što je ujedno i prva razina slijedno rastuće dočasničke izobrazbe te uvjet za dobivanje prvog dočasničkog čina.

Na testiranju je bilo 24 vojnika iz svih postrojbi HRZ-a specijalnosti ZIM, IRE, ZN, radarski sustavi, opće specijalnosti prometne službe te roda veze i roda pješaštva.

Provjeravala su se opća vojna znanja, temeljne vojne vještine, specijalistička vojna znanja i vještine te tjelesna spremnost. Da bi ispunili uvjete za upućivanje na Izobrazbu za razvoj vođa vojnici su morali zadovoljiti u svim područjima iz kojih su testirani. Testiranje je rigorozno jer na Izobrazbu za razvoj vođa koja je izuzetno zahtjevna mogu ići samo vojnici i vojnikinje koje na ovakvim tesiranjima ostvare najbolje rezultate. Nezadovoljavajuće znanje ili nepravilna izvedba u samo jednoj od tematskih cjelina dovoljna je za eliminaciju.

Pozdravljajući kandidate prva dočasnica Središta za obuku HRZ-a stožerna narednica Nevena Ramić istaknula je kako je važno da ove provjere uspješno prođu jer je to preduvjet kako bi svoju vojnu karijeru nastavili kao dočasnici.

Prvi dočasnik HRZ-a časnički namjesnik Robert Tramišak je svim vojnicima poželio mnogo uspjeha u njihovoj vojnoj karijeri. Pojasnio je kako je ovo testiranje preduvjet da bi se vojnici uputili na Izobrazbu za razvoja vođa što je prvi i najvažniji korak u njihovom profesionalnom razvoju, a svi koji je uspješno završe dobit će prvi dočasnički čin. Izobrazba za razvoj vođa izuzetno je zahtjevna, ali postati dočasnik, postati vođa samo po sebi je motivirajuće. Treba napomenuti da će oni koji uspješno prođu IRV dobiti čin skupnika koji je temelj za njihov daljnji prifesionalni razvoj te će steči kompetencije za obnašanje prvih dočasničkih dužnosti. „No, nakon toga ih i dalje čeka naporan rad, neprekidno učenje i usavršavanje, stjecanje novih znanja i vještina za što treba biti visokomotiviran, profesionalan i spreman u svakom trenutku odgovoriti na sve izazove koji će ih očekivati u njihovoj profesionalnoj karijeri. Biti dočasnik i voditi vojnike nije nimalo lak posao. Siguran sam da će, kao što su bili dobri vojnici jednako uspješno i profesionalno raditi i kad postanu dočasnici HRZ-a“, istaknuo je časnički namjesnik Robert Tramišak.

Tekst i foto: SZO HRZ / Leida Parlov