05.09.2019.
Pripadnici HRM-a u mirovnim misijama UNMOGIP i RESOLUTE SUPPORT

U operacijama potpore miru UNMOGIP (Indija i Pakistan) i RESOLUTE SUPPORT (Afganistan) od ovoga rujna sudjelovat će još dva pripadnika Hrvatske ratne mornarice. Satnika Tonća Granića i časničkog namjesnika Marka Stjepanovića u srijedu, 28. kolovoza 2019., uoči njihova odlaska u misije primio je načelnik Stožera-zamjenik zapovjednika HRM komodor Damir Dojkić sa suradnicima.

Poželjevši im puno uspjeha u predstojećim izazovima, kmd Dojkić istaknuo je značaj svakog pojedinačnog doprinosa u mirovnim misijama i operacijama diljem svijeta. „Potrebno je dati svoj maksimum, u prilog što kvalitetnijoj provedbi zadaća te uvijek biti odgovoran i profesionalan”, rekao je kmd Dojkić. Na kraju prijema zaželio im je puno uspjeha u izvršenju zadaća te siguran povratak u domovinu.

Na dužnost vojnog promatrača u operaciji potpore miru UNMOGIP upućuje se satnik Tonći Granić, časnik za međunarodnu vojnu suradnju u Operativnom odsjeku Pomorske baze Split. Stn Granić rođen je 1972. U Splitu. Pripadnik je Hrvatske vojske od studenog 1992. Ovo je njegovo prvo sudjelovanje u mirovnoj misiji.

U misiju potpore miru RESOLUTE SUPPORT, u sklopu redovite rotacije snaga Hrvatskog kontingenta (HRVCON), upućuje se časnički namjesnik Marko Stjepanović, prvi dočasnik Flotile HRM-a. Čn Stjepanović rođen je 1968. U Županji. Pripadnik je Hrvatske vojske od listopada 1991. Nakon misije UNDOF na Golanskoj visoravni (2009.) i ISAF u Afganistanu (2013.) ovo će biti njegov treći angažman u operacijama potpore miru.

Tekst i fotografije: M. Siriščević