04.09.2019.
Krila Oluje nastupaju u Austriji

Akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva „Krila Oluje“ otputovala je u srijedu 4. rujna 2019. u Austriju gdje će u zrakoplovnoj bazi Zeltweg u pokrajini Štajerskoj 6. i 7. rujna 2019. nastupiti na međunarodnom zrakoplovnom mitingu „AirPower 2019“.

Ovo je peto gostovanje „Krila Oluje“ u Austriji, a uz nastupe na „AirPower-u“ (2009., 2011. i 2016.) predstavili su se i na Scalaria air challenge/Wolfgang see (2008.).

Uspješan nastup grupi je zaželio zapovjednik 93. zrakoplovne baze brigadir Mario Pleša, a prije polijetanja iz vojarne „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku vođa „Krila Oluje“ satnik Darko Belančić kazao je kako rado nastupaju na jednom od najprestižnijih europskih međunarodnih zrakoplovnih mitinga. „AirPower“.je vrlo posjećen, u prosjeku u dva dana manifestaciju pogleda više od 300 000 gledatelja. Nastupati pred tolikim brojem predstavlja privilegiju ali i čast jer predstavljamo Hrvatsku vojsku i Republiku Hrvatsku. Imat ćemo dva nastupa i vjerujem kako će publika uživati, a zbog blizine Austrije siguran sam kako će nas pratiti i veliki broj hrvatskih posjetitelja“, iznio je satnik Belančić.

„Krila Oluje“ su kroz dosadašnja gostovanja u Austriji kao i zajedničke nastupe na međunarodnim mitinzima razvili vrlo blisku suradnju sa Zrakoplovnom bazom u Zeltwegu te posebno timovima „SAAB-105 Solo Display” i „PC-7 Solo Display”.

Uz pilote grupe u Austriju je s helikopterom Mi-171 Sh krenulo i 10 zrakoplovnih tehničara koji će se brinuti za ispravnost i tehničke preglede aviona Pilatus PC-9M na kojima lete „Krila Oluje“.

“Krila Oluje” su do sada imala 197 nastupa, od kojih 144 u Republici Hrvatskoj i 53 u inozemstvu, a program su prezentirali na najprestižnijim zrakoplovnim manifestacijama u 15 europskih država (Rumunjska, Slovenija, Mađarska, Njemačka, Austrija, Češka, Slovačka, Belgija, Italija, Turska, Poljska, Danska, Švicarska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska).

Uz vođu grupe satnika Darka Belančića (85 nastupa od kojih 56 kao vođa) u grupi još lete bojnik Ivan Anđić kao lijevi pratitelj (92 nastupa) te satnik Goran Grgić kao desni pratitelj (85 nastupa). Bojnik Zvonimir Mravunac je repni pratitelj (65 nastupa) dok su vanjski lijevi i desni pratitelji natporučnik Denis Živaljić (86 nastupa) i natporučnik Marko Novković (8 nastupa).

Tekst i foto: HRZ / Marinko Karačić