04.09.2019.
Dočasnici iz 11 zemalja posjetili Zemunik

U sklopu 11. međunarodnog kampa dočasnika zemalja članica NATO-a i Partnerstva za mir koji se održava u vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” u Splitu, dočasnici iz 11 zemalja sudionika posjetili su 3. rujna vojarnu „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku.

Ispred Središta za obuku HRZ-a „Rudolf Perešin“ pozdravio ih je zapovjednik SzO-a brigadir Goran Huljev. Upoznao ih je s ulogom koju Središte za obuku ima u obuci kadrova za potrebe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a istaknuo je i kako SzO provodi i razne obučne aktivnosti i za potrebe drugih grana Hrvatske vojske. Posebno se osvrnuo na suradnju SzO-a s civilnim obrazovnim institucijama Sveučilištem u Zadru, Fakultetom prometnih znanosti u Zagrebu i zadarskom Srednjom tehničkom školom. Kazao je kako dočasnici imaju nezamjenjivu ulogu u funkcioniranju oružanih snaga, poželio im uspješan rad i ugodan boravak u Hrvatskoj.

Prezentaciju o aktivnosti, zadaćama i misiji SzO-a održala je časnička namjesnica Nevena Ramić, prva dočasnica Središta za obuku.

Tijekom posjeta dočasnici su obišli i Zapovjedništvo te eskadrile aviona i helikoptera i PP eskadrilu 93. Zrakoplovne baze.

Inače, međunarodni kamp dočasnika jedna je od njihovih iznimno važnih aktivnosti koja je između ostalog rezultat uspješne suradnje dočasničkih zborova OS zemalja iz kojih dolaze. Na njemu su uglavnom viši dočasnici koji imaju bogato iskustvo rada na voditeljskim ili zapovjednim dužnostima. Ovaj međunarodni kamp odlična je prigoda za razmjenu iskustava, raspravljanje o izazovima s kojima se susreću u poslu, predstavljanje svojeg rada, razmjenu iskustava, afirmiranje suradnje, međusobno upoznavanje i unaprjeđivanje odnosa kao i dodatno razvijanje znanja, vještina i sposobnosti.

Uz sve to dočasnicima se pruža i mogućnost upoznavanja hrvatske kulturne i povijesne baštine.

Na ovogodišnjem Kampu dočasnike predvodi časnički namjesnik Goran Nimac Kalcina iz Hrvatske ratne mornarice.

Tekst i foto: HRZ / Leida Parlov