03.09.2019.
Počeo prvi tečaj za instruktore MSAP

Prvi teorijski tečaj za osposobljavanje instruktora Međunarodnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga (Multinational Special Aviaton Programme – MSAP) počeo je u utorak 3. rujna 2019. u sjedištu središta u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku.

Budući instruktori ovog obučnog središta pripadnici su Oružanih snaga zemalja članica MSAP-a iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije i Bugarske.

Tečaj je otvorio brigadir Mario Pleša, zapovjednik 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) koji je zaželio uspjeh u provedbi kao i nastavku rada MSAP-a. „Zahvaljujem se prije svega Zapovjedništvu specijalnih snaga NATO-a i posebno direktoru ovog tečaja pukovniku Michaelu Pösselu što su povjerili domaćinstvo tečaja u Zemuniku i time dali snažnu potporu MSAP-u. Središte ima veliko značenje za Hrvatsku vojsku i Republiku Hrvatsku, a doprinijet će jačanju obrambenih sposobnosti zemalja članica. U perspektivi ovo Središte želimo vidjeti i pozicionirati kao Središte izvrsnosti NATO-a za obuku specijalnih zračnih snaga“, poručio je brigadir Pleša.

Direktor MSAP-a hrvatski pilot pukovnik Tomislav Pušnik izrazio je zadovoljstvo početkom rada 1. teorijskog tečaja za instruktore MSAP-a u organizaciji NATO-ovog Zapovjedništva specijalnih snaga te kazao kako su „ciljevi MSAP-a obuka letačkih posada višenamjenskog helikoptera za provedbu specijalnih zračnih operacija u skladu s ciljevima sposobnosti svake zemlje članice MSAP-a po najvišim standardima i uz ekonomski najučinkovitiji način te u konačnici povećanje interoperabilnosti uz poštivanje svih postavljenih NATO standarda“, istaknuo je pukovnik Pušnik.

Nositelji teorijske obuke su iskusni predavači iz NATO-ovog Zapovjedništva specijalnih snaga (NATO Special Operations Headquarters – NSHQ), a pored ovog tečaja u planu je organizacija još dva, jednog u Zemuniku, a drugog u Monsu u Kraljevini Belgiji.

Završetkom tečaja polaznici dobivaju licence za instruktore MSAP-a kao pripremne faze za početak provedbe letačke obuke za specijalne zračne operacije čime se stvaraju preduvjeti i za dostizanje inicijalne operativne sposobnosti MSAP-a.

Prvi koraci u uspostavi MSAP-a započeli su 2015. kada je RH kao članica NATO-a, preuzela određene Ciljeve sposobnosti čime se obvezala ustrojiti postrojbu za specijalne zračne operacije (Special Operations Air Task Unit – SOATU). Temeljem preuzetih obveza te u cilju jačanja nacionalnih obrambenih sposobnosti, Hrvatska, Bugarska, Mađarska i Slovenija osnovale su Međunarodno središte za obuku helikopterskih posada i timova za provedbu zadaća specijalnih zračnih operacija.

Vojarna ”Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku, zbog svojih klimatskih i geografskih uvjeta koji omogućuju velik broj povoljnih meteoroloških dana za letenje, pokazala se idealnim izborom za sjedištem MSAP-a. Naime, za specijalne operacije specifično je što se provode u različitom zemljopisnom okruženju i vremenskim uvjetima te se stoga specijalne postrojbe moraju osposobiti za djelovanje u svim uvjetima. Velebit i Ravni kotari u zaleđu Zadra osiguravaju potrebne uvjete za planinsko i navigacijsko letenje, a otoci i more za uvježbavanje operacija na moru. Dodatna prednost ove lokacije je i blizina vojnih poligona Hrvatske vojske.

Tekst i foto: HRZ/Marinko Karačić