03.09.2019.
Hrvatski vojnici na vježbi „Kircholm“ u Poljskoj

Pripadnici 4. HRVCON-a NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (Enhanced Forward Presence – eFP) iz sastava multinacionalne Borbene grupe – Poljska (BGP) sudjelovali su od 20. do 30. kolovoza 2019. na vojnoj vježbi “Kircholm”. Na vježbi koja je provedena na vojnom poligonu Bemowo Piskie zajedno sudjelovali su pripadnici svih sastavnica BGP-a (Hrvatska Rumunjska, SAD i UK) dok je poljska vojska predstavljala protivničku stranu.

Cilj vježbe bila je prvenstveno međunarodna suradnja te uskladba i upoznavanje taktika, tehnika i procedura unutar Borbene grupe, a sve u svrhu razvoja interoperabilnosti i taktičkog izvršavanja zadaća. Vježba je ponajprije bila namijenjena naglašavanju prisutnosti NATO-a na istočnim granicama Saveza i zajedničkom djelovanju BG kroz iskustvo u uporabi svojih postrojbi tijekom borbene zadaće napada.

Bojnik Predrag Srđenović zapovjednik 4. HRVCON-a eFPBG-USA rekao je kako nam je sudjelovanje na vježbi „Kircholm“ bilo od velike koristi jer smo imali priliku da zajedno na jednom mjestu djeluje cijela BGP što je pokazalo cjelokupnu sliku snage i mogućnosti BG-P-a u borbenoj zadaći kao i ulogu hrvatske sastavnice u pružanju paljbene potpore saveznicima.

4. HRVCON eFPBG-USA zajedno s američkom, britanskom i rumunjskom sastavnicom dio je Borbene grupe Poljska (BGP - Battle Group Poland) u sklopu NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP – enhanced Forward Presence), koja je pridodana poljskoj 15. mehaniziranoj brigadi Gizycko. Sjedinjene Američke Države vodeća su nacija BGP-a koja je smještena u vojarni Bemowo Piskie na sjeveroistoku Poljske. Aktivnost ojačane prednje prisutnosti NATO saveza na svojim istočnim granicama usmjerena je na podizanje sigurnosti građana na tom području, čime Savez pokazuje sposobnost i spremnost za obranu integriteta i suvereniteta svih članica. Osnovna zadaća Borbene grupe - Poljska je zajedničko uvježbavanje i povećanje interoperabilnosti među saveznicima u svrhu čega je i provedena vojna vježba “Kircholm”.

Tekst, foto i video: ČOJI 4. HRVCON eFPBG-USA