02.09.2019.
Časnički namjesnik Željko Bilić odlikovan odličjem „Afghanistan Star“

U Veleposlanstvu Republike Poljske u Zagrebu, časnički namjesnik Željko Bilić, prvi dočasnik Zapovjedništva za obuku i doktrinu "Fran Krsto Frankopan" Hrvatske kopnene vojske, 2. rujna 2019. primio je odličje Republike Poljske "Afganistanska zvijezda" za izniman doprinos suradnji pripadnika Hrvatske i Poljske vojske tijekom obavljanja zadaća u operaciji potpore miru "Odlučna potpora". Odličje je u ime predsjednika Republike Poljske svečano uručio otpravnik poslova Veleposlanstva gospodin Bartosz Marcinkowski u pratnji vojnog izaslanika Republike Poljske brigadira Zbigniewa Tomalaka.

Časnički namjesnik Bilić bio je pripadnik 8. hrvatskog kontingenta (8. HRVCON) u operaciji Resolute Support (RSM) od ožujka do rujna 2018. na dužnosti savjetnika/prvog dočasnika Savjetničkog tima za institucijsku obuku/izobrazbu Afganistanske vojske - Army Institutional Advisory Team (AIAT). Savjetničke zadaće težište su operacije Odlučna potpora, a dužnost prvog dočasnika u Savjetničkom timu za institucijsku obuku jedna je od najviših dužnosti Oružanih snaga RH u operaciji Odlučna potpora gdje je isti pod izravnim zapovijedanjem Združenog zapovjedništva za sigurnosnu tranziciju (CSTC-A). Radi se o dvojnoj dužnosti koja uz obnašanje dužnosti prvog dočasnika Savjetničkog tima obuhvaća i dužnosti savjetovanja prvih dočasnika afganistanskih institucija za obuku i izobrazbu (Združenog zapovjedništva za obuku i izobrazbu i njemu podređenih institucija poput Temeljne, Napredne i Visoke dočasničke izobrazbe, Vojnog poligona u Kabulu te rodovskih škola).

Upravo kao prvi dočasnik Savjetničkog tima, časnički namjesnik Željko Bilić prihvatio je prve pripadnike poljskog savjetničkog tima pod vodstvom brigadira Jaroslawa Draga te im je tijekom lipnja i srpnja 2018. osobno pomogao u smještaju i organizaciji života i rada, proveo redovite sigurnosne i obučne aktivnosti te im je pomogao u njihovoj integraciji i početku savjetničkog rada.

Dodjela odličja Republike Poljske priznanje je Hrvatskoj vojsci, časničkom namjesniku Biliću, ali i svim prethodnicima na ovoj dužnosti koji su svojim predanim radom potvrdili sposobnost i profesionalnost hrvatskih dočasnika na zahtjevnim zadaćama izvan Domovine i u međunarodnom okružju i na taj način potvrdili Dočasnički zbor kao kompetentnu i važnu sastavnicu ukupne spremnosti Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Svečanosti su uz obitelj čn Bilića prisustvovali brigadir Tomislav Galić, načelnik Sektora za međunarodnu sigurnost i obrambenu suradnju Uprave za obrambenu politiku MORH-a te izaslanstvo Oružanih snaga RH predvođeno zapovjednikom Hrvatske kopnene vojske general-bojnikom Sinišom Jurkovićem i obnašatelj dužnosti prvog dočasnika OSRH, časničkim namjesnikom Michaelom Fanukom ispred Dočasničkog zbora Oružanih snaga RH.

Foto: OSRH / Filip Klen