02.09.2019.
Međunarodni ljetni dočasnički kamp 2019

Direktor Glavnog stožera OS RH, viceadmiral Robert Hranj, svečano je otvorio „11. Međunarodni ljetni kamp dočasnika zemalja članica NATO i Partnerstva za mir“ u vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” u Splitu. Kamp koji će se pod motom „Leadership, Partnership, NCO Professional Development – meeting today's and tommorow's challenges“ provesti u vremenu od 29. kolovoza do 6. rujna 2019. godine, nastavak je provjerenog i potvrđenog oblika jačanja međunarodne vojne suradnje, povjerenja i razumijevanja na razini viših dočasnika zemalja članica NATO i PzM započetog 2008. godine. Na ovogodišnjem Kampu sudjeluje ukupno 22 dočasnika iz 10 zemalja.

Za planiranje i provedbu svih aktivnosti Kampa koje zajedno tvore jedan uravnotežen odnos praktičnog rada, predavanja, kao i skupnog rada polaznika zadužen je prvi dočasnik OS RH. Kroz zadaće Kampa polaznici podižu stupanj znanja o dužnostima, odgovornostima i autoritetu dočasnika viših razina vođenja kako u nacionalnom, tako i u međunarodnom okružju te razmjenjuju iskustva i sagledavaju mogućnosti za daljnji razvoj dočasničkih zborova zemalja sudionica.

„Predavači i instruktori su dočasnici OS RH te kvalificirani gosti predavači iz zemalja članica NATO i PzM te NATO zapovjedništava od kojih bi uz ostale izdvajio prvog dočasnika NATO Zapovjedništva za operacije (ACO), prvog dočasnika Američkog mornaričkog zapovjedništva za Europu i Afriku, prve dočasnike OS Slovenije i Kosovskih snaga sigurnosti, prvog dočasnika obučnog središta Nacionalne garde Minnesote te voditelja Ureda za obrambenu suradnju Veleposlanstva SAD-a u RH. Navedeni predavači prezentirati će aktualne teme u njihovim ustrojstvenim cjelinama i organizacijama, u međunarodnim misijama, operacijama i NATO zapovjedništvima, a koje su referentne za djelovanje naših dočasničkih zborova.“ istaknuo je obnašatelj dužnosti prvog dočasnika OS RH, časnički namjesnik Michael Fanuko.

Uz navedeno, izvanobučni sadržaji Kampa dodatno potiču međusobno upoznavanje polaznika, promoviraju vojno i kulturno nasljeđe zemalja iz kojih dolaze te imaju za cilj predstavljanje povijesnog i kulturnog nasljeđa Republike Hrvatske kao domaćina.

Viceadmiral Robert Hranj u svom je obraćanju polaznicima Kampa istaknuo važnost dočasnika u sustavu oružanih snaga svake zemlje te poželio uspješan rad i ugodan boravak u RH.

Tekst i foto: M. Fanuko